Direct naar artikelinhoud
Iran

Frankrijk, Duitsland en VK vragen Iran om nucleaire deal te respecteren

De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron (op de rug gezien) en de Britse premier Johnson. Archiefbeeld.Beeld AFP

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vragen Iran om alle maatregelen terug te draaien die het nucleair akkoord van 2015 in het gedrang brengen. Ze doen dat nadat Teheran aangekondigd heeft dat het geen rekening meer houdt met de limieten op verrijking van uranium.

, , en

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die samen de ‘E3-groep’ vormen, hebben Iran ook opgeroepen zich te onthouden van vergeldingsacties als reactie op de dood van de dood van generaal Qassem Soleimani.

De drie Europese landen benadrukten in een verklaring ook het belang van het de-escaleren van de spanningen in Irak en Iran en bevestigen hun vastberadenheid om terreurgroep Islamitische Staat te bestrijden. “We herbevestigen onze inzet om de strijd tegen de Islamitische Staat voort te zetten, wat een prioriteit blijft. Het is van essentieel belang dat we de coalitie in dit opzicht behouden. We roepen de Iraakse autoriteiten op om de nodige steun te blijven geven aan de coalitie”, zei de E3-groep in een verklaring. 

“We zijn klaar om de gesprekken met alle partijen voort te zetten om bij te dragen aan het de-escaleren van de spanningen en het herstel van de stabiliteit in de regio,” besloot de groep.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had zondag een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron en de Britse eerste minister Boris Johnson om te overleggen over het conflict tussen de VS en Iran. Eerder zei een woordvoerder van de Duitse regering al dat de drie landen samen werk willen maken van een “de-escalatie” in het Midden-Oosten.

Hoog opgelopen spanningen

De spanningen in de regio zijn fel opgelopen nadat de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad om het leven werd gebracht bij een Amerikaanse aanval. Gisteren stemde het Iraakse parlement ervoor om alle militairen van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS het land uit te sturen. 

Iran heeft eveneens aangegeven zich niet meer aan het atoomakkoord te houden, als gevolg van de dood van generaal Qassem Soleimani. Hij werd donderdag in Bagdad gedood door een Amerikaanse raket.