Nederlandse chipproducent verliest Chinese exportvergunning onder druk van VS

De Nederlandse wereldmarktleider in chiptechnologie ASML kan zijn duurste technologie niet meer verkopen aan Chinese bedrijven. De exportvergunning naar het land werd niet verlengd onder druk van de VS, schrijft het persagentschap Reuters.

De Amerikaanse tegenkanting begon in 2018, toen de Nederlandse overheid een exportvergunning uitreikte aan ASML. Daarmee mocht het Veldhovense bedrijf zijn duurste technologie verkopen aan China.

De Amerikanen zagen dat echter niet zitten en onderzochten hoe ze de deal konden ongedaan maken. Rechtstreeks blokkeren ging niet omdat er te weinig Amerikaanse technologie in de machines zit.

Veiligheidsrapport

De daaropvolgende maanden waren er zeker vier gesprekken tussen Nederlandse en Amerikaanse diplomaten, maar het hoogtepunt kwam er toen de Nederlandse premier Mark Rutte een bezoek bracht aan Washington.

Hij kreeg toen een document van de veiligheidsdiensten in handen. Daarin stonden de mogelijke gevolgen als China de technologie in handen zou krijgen. Kort na dat bezoek werd de exportvergunning niet verlengd door de Nederlandse overheid.

Extreemultraviolet

ASML maakt machines met extreemultraviolet (EUV) laserstralen die complexe patronen tekenen op wafers. Die maken op hun beurt krachtiger en complexer chips. Die EUV-technologie kost miljoenen euro’s.

China staat nog niet zo ver in chipproductie, maar zet alles op alles om rivalen als Intel en Samsung in te halen. En daar zijn de Amerikanen niet voor te vinden. Ze blokkeerden eerder al de verkoop van Amerikaanse technologie aan enkele Chinese bedrijven, waaronder Huawei, en betrekken nu dus ook andere landen.

Een woordvoerster van ASML bevestigt aan de Nederlandse zakenzender RTL Z de opschorting van de licentie. ‘Het is wat het is. Zolang er geen exportvergunning is, exporteren we niet’, zegt ze.

Meer