Direct naar artikelinhoud
Wonen-leven-werken in Europa

Europese landen vergeleken: hier shopt u goedkoopst, betaalt u het minste voor een huis en houdt u meest loon over

Europese landen vergeleken: hier shopt u goedkoopst, betaalt u het minste voor een huis en houdt u meest loon over
Beeld AFP

Maakt geld gelukkig? Nee, wordt vaak gezegd, maar het helpt wel. Als je carrière maakt, wil je ook graag wat verdienen. Waar kun je dan het best wonen in Europa? Wie een goed nettoloon wil, kan het best een job zoeken in Scandinavië. Wie betaalbaar wil wonen, moet naar het oosten. Daar zijn ook de boodschappen het goedkoopst. Wie echter zo min mogelijk kans op werkstress of burn-out wil, moet niet ver: verhuis dan gewoon naar Nederland.

en

Netto-inkomen het hoogst in Denemarken

Hoewel voor veel professionals het salaris niet het belangrijkste is, telt de verloning wel degelijk. Zeker als je elders voor dezelfde inspanning meer kunt verdienen. De Vlaamse zakenwebsite Express heeft de gemiddelde netto-inkomsten becijferd van werknemers en een ranglijst opgemaakt van twintig landen. Het gemiddelde netto-inkomen is het laagst in Tsjechië, Griekenland en Portugal. Daar bedraagt het inkomen nog geen duizend euro per maand.

België staat op plaats elf, in de middenmoot, met een gemiddeld maandloon van 1.920 euro. Nederland doet beter met 2.155 euro netto, maar moet het nog steeds afleggen tegen Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Ierland, waar het netto-inkomen de 2.500 euro aantikt. De lijst wordt aangevoerd door Finland, Zweden en Denemarken, waar meer verdiend wordt dan 2.500 euro. Denemarken staat op kop met een gemiddelde van maar liefst 3.270 euro netto per maand. Luxemburg staat daar juist achter, met 3.159 euro. Het gaat hier om het vergelijken van het nettoloon, dus na belastingen.

De belastingdruk verschilt ook behoorlijk. België kent de hoogste belastingdruk, althans voor eenverdieners. Duitsland volgt kort daarop, voor Denemarken, Oostenrijk en Italië. Nederland staat op plaats acht. Tweeverdieners betalen het meest belasting in Turkije, gevolgd door Denemarken en Nederland. In Luxemburg worden tweeverdieners het meest ontzien.

Boodschappen doen

In Denemarken krijg je de meeste euro’s voor je inspanningen, maar die kun je volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) als vakantieganger het best uitgeven in Spanje. Daar zijn de dagelijkse boodschappen relatief goedkoop, zo’n 5 procent minder duur dan gemiddeld in Europa. Zoek je het dichter bij huis, dan is Nederland een goede optie. Een bezoek aan de supermarkt is er meer dan 10 procent goedkoper dan bij ons.

Frankrijk en Italië, samen met Spanje de favoriete reisbestemmingen van de Belg, zijn minder voordelig. De prijzen voor voedingsmiddelen liggen er ongeveer op het niveau van dat in België, een behoorlijk stuk boven het Europese gemiddelde. Het diepst moet je in de buidel tasten in Zwitserland, Noorwegen en IJsland, waar de prijzen tot bijna anderhalf maal hoger liggen dan in ons land. 

Uit eten gaat ook goedkoop in Spanje of Griekenland; in Frankrijk tel je dan weer heel wat meer neer op restaurant. Voor een voordelig biertje op het terras moet je ook in zuidelijke landen zijn, terwijl de prijzen in Scandinavië oplopen tot 10 euro per glas. 

Ook voor de barbecue zijn de verschillen groot. Zo is het opletten in Oostenrijk: vlees is er 45 procent duurder dan gemiddeld in Europa. In Frankrijk 30 procent. 

Wil je echt uitpakken met je zuurverdiende euro’s? Ga dan naar Polen, Roemenië of Noord-Macedonië. Daar liggen de prijzen fors onder het gemiddelde.

Autorijden het duurst in Noorwegen

De kosten voor autorijden lopen fors uiteen. Zo berekende LeasePlan de total cost of ownership van gangbare middenklassewagens (zowel diesel, benzine als elektrisch) over de eerste drie jaren, op basis van 20.000 kilometer per jaar. Automobilisten betalen het meest in Noorwegen, Nederland en Denemarken. België staat vijfde in Europa, met gemiddeld 667 euro per maand. In Slowakije, Roemenië en Griekenland is autorijden het goedkoopst. Het verschil tussen Griekenland (440 euro) en Noorwegen (830 euro) bedraagt bijna 400 euro per maand.

Woning kopen of huren

Met een salarisstrookje uit Denemarken en boodschappen uit Roemenië houd je misschien genoeg over om de huur te betalen van een appartement in het Verenigd Koninkrijk. Het VK, met Londen voorop, is lijstaanvoerder van landen met de hoogste huur volgens de Global Property Guide. Zwitserland staat op twee, gevolgd door Frankrijk. Denemarken is een opvallende middenmoter met huren die vergelijkbaar zijn met die van Spanje, Oostenrijk of Ierland. België is dan weer behoorlijk goedkoop als je een woning wil huren. Ons land bevindt zich in de ranglijst maar net boven de Oost-Europese landen, die de goedkoopsten van de klas zijn.

Een huis kopen kan natuurlijk ook. In de Europese hoofdsteden lopen de prijzen op tot astronomische bedragen. Zo betaal je in het VK meer dan 20.000 euro per vierkante meter. Nederland is achtste, met bijna 7.000 euro. Wil je wonen als een prins, dan kan dat in Monaco: voor prijzen vanaf 40.000 euro per vierkante meter. België bevindt zich ook hier diep in de buik van het peloton met een gemiddelde prijs van 3.171 euro per vierkante meter. In Moldavië vind je zelfs een stek voor 965 euro per vierkante meter.

Kinderopvang

Er zijn landen waar het lijkt alsof de overheid ofwel het krijgen van kinderen wil ontmoedigen, ofwel de carrière van een van de partners onmogelijk wil maken. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt ongeveer 30 procent van het gezinsinkomen besteed aan de opvang (voor vijf dagen per week). Zwitserland scoort 24 procent, in Nederland is dat 20 procent. 

In België en Duitsland liggen de opvangkosten fors lager, zo rond de 10 procent. Voor gezinnen met kinderen is het in Zweden het best geregeld. Daar bedragen de kosten voor opvang slechts 4,4 procent van het gezinsinkomen.

Aangenaam werken in Nederland

De reden om dagelijks naar ons werk te gaan is lang niet altijd financieel van aard. Bijna de helft van de Europese werknemers (48 procent) doet dat om persoonlijke redenen en vindt in zijn job voldoening, persoonlijke ontwikkeling en geluksgevoel. Iets meer dan de helft (51 procent) werkt om dingen te kunnen betalen die ze willen kopen en nodig hebben. Dat schrijft hr-dienstverlener ADP op basis van het onderzoek People Unboxed (2018).

Als salaris of besteedbaar inkomen niet de belangrijkste drijfveren zijn, in welk Europees land kun je dan het best vertoeven? Dat onderzocht het Deense bedrijf Woohoo aan de hand van de vraag: ‘Hoe vaak ervaar jij een goede dag op je werk?’ Resultaat: de inhoud van het werk is bepalend, evenals de mate waarin we zelf ons werk kunnen organiseren en in hoeverre we ons gesteund weten door collega’s. Dat lukt het best in Denemarken, waar liefst 56 procent zegt bijna elke dag een ‘goede dag’ te ervaren. Aan de andere kant van het spectrum vindt Woohoo Italië, waar dat voor slechts 14 procent van de werknemers opgaat. Van de werkende Italianen zegt 16 procent bijna nooit een goede dag te ervaren. In Denemarken is dat maar 2 procent, en ook in Nederland is het aangenaam werken, met 3 procent.

Bron: Intermediair.nl.