© AP

Dakloze schuldig bevonden aan moord op man die hem onderdak gaf

Alexandre Segarra, een 32-jarige dakloze uit het Franse Nice, is woensdag door de jury van het hof van assisen in Henegouwen schuldig bevonden aan de moord op Daniel Tytgat (67) in januari vorig jaar in Herseaux, nabij Moeskroen. Segarra is ook schuldig bevonden aan de diefstal van de auto, de bankkaart, en 100 euro cash geld van zijn slachtoffer. De jury beraadt zich nu verder over de strafmaat. Segarra riskeert een celstraf van 20 tot 30 jaar.

adm

Daniel Tytgat was wellicht al een paar dagen dood toen zijn levenloze lichaam gevonden werd op 22 januari. Hij lag in een plas bloed en volgens de wetsdokter had hij verschillende snijwonden. Een autopsie wees uit dat Tytgat met twintig messteken werd omgebracht, het mes raakte verschillende vitale organen.

De politie kreeg bij de start van het onderzoek de hulp van verschillende getuigen. Tytgat bleek een paar dagen een dakloze onderdak gegeven te hebben die hij ontmoet had in een gaarkeuken van liefdadigheidsorganisatie Restos du Coeur. De zogenoemde Alex, die honden had, reed soms met de auto van het slachtoffer.

De politie identificeerde Alexandre Segarra als de dakloze. De onderzoeksrechter vaardigde een Europees aanhoudingsbevel voor hem uit. Op 8 februari 2015 werd de auto van het slachtoffer in het Franse Reims aangetroffen op de parking van een restaurant. Segarra zelf dook op 17 februari op. De Franse autoriteiten leverden hem uit op 9 maart.

In zijn eerste verhoor verklaarde hij dat hij samen met het slachtoffer wijn, bier en whisky had gedronken, joints had gerookt en hallucinogene paddenstoelen had gegeten. Maar de twee kregen ruzie. De beschuldigde nam een mes en viel het slachtoffer aan.

Alexandre Segarra, afkomstig uit het Franse Nice, bracht een groot deel van zijn leven op straat door. Hij ontmoette Daniel Tytgat er bij de Restos du Coeur, nadat een reis naar Nederland om drugs te kopen hem in Moeskroen had doen stranden. Omdat hij geen vervoerbewijs had, verplichtte een treinbegeleider hem af te stappen in de Henegouwse stad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER