Wat zijn de gevolgen nu Brussels Airlines overgenomen wordt? Antwoorden op al uw vragen

Het personeel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines wordt morgenvroeg officieel ingelicht over de overname door het Duitse Lufthansa.

Hoe erg is dat voor ons land om vanaf 2017 geen nationale luchtvaartmaatschappij meer te hebben? En wat zal er veranderen voor het personeel en de passagiers?

Thierry Goeman

De Duitse luchtvaartmaatschappij bezat al 45 procent van de aandelen. Volgend jaar zullen ook de resterende aandelen worden overgekocht. Eerder had de toezichtsraad van Lufthansa al groen licht gegeven voor de overname van de resterende 55% van SN Airholding, dat is de moedermaatschappij van Brussels Airlines.

Volgens luchtvaartexpert Luk De Wilde heeft Brussels Airlines goed onderhandeld en hebben ze garanties gekregen voor de toekomst, zeker voor de komende twee jaar.

“Zoals dat altijd het geval is bij onderhandelingen zijn er winnaars en verliezers. De grote verliezers hier zijn de aandeelhouders van Brussels Airlines.”

Hoe erg is het dat we geen nationale luchtvaartmaatschappij meer hebben vanaf 2017?

“Ik hoor links en rechts dat we als enige Europees land geen nationale luchtvaartmaatschappij meer zullen hebben. Maar dat is een misverstand. Brussels Airlines zal niet meer Belgisch zijn. Maar het operationeel gedeelte blijft hier onder de naam Brussels Airlines. Wat aandeelhoudersstructuur betreft, zijn er nog maar weinig landen die een luchtvaartmaatschappij hebben. Neem nu Nederland. Het beheer en de centen van KLM zitten bij Air France in Frankrijk, bij Alitalia is dat in het Midden-Oosten, het Spaanse Iberia zit bij een Britse groep, en ga zo maar verder. Op het eerste gezicht lijkt het er dan ook op dat Brussels Airlines sterker uit de overname zal komen”, meent Luk De Wilde.

Was deze overname echt nodig om te overleven?

Toen Lufthansa in 2008 45 procent van de aandelen van Brussels Airlines overkocht, was dat uiteraard met de bedoeling om op termijn de volle honderd procent binnen te halen. Dat wisten ze in Zaventem. “Brussels Airlines was een te kleine speler geworden op de wereldmarkt. Als ze alleen waren blijven doorgaan, waren ze op termijn ten dode opgeschreven”, zegt De Wilde.

Wanneer zien we de eerste resultaten van de overname?

“Die zal je niet direct zien. Dat speelt zich vooral af op het vlak van aandeelhoudersstructuur. Er komt wel snel een groeiscenario en het Europese netwerk van de dienstverlening wordt uitgebreid. De nieuwe verbinding met Mumbai, vanaf het voorjaar van 2017, maakt al deel uit van het grote plan. En er zijn nog nieuwe verbindingen op komst. Ook zal de verouderde vloot beetje bij beetje vernieuwd worden.”

Staan er jobs op de helling?

“Operationeel gaat er voorlopig weinig veranderen. Er komt eerder een uitbreiding met 150 tot 200 jobs, denken de onderhandelaars. Op termijn zullen er wellicht jobs verdwijnen op het hoofdkantoor. Marketing, IT en andere diensten zullen gaandeweg samenvloeien met Lufthansa.”

Wat verandert er voor de passagiers?

‘Voor de reiziger heeft dit geen grote gevolgen. Ze hebben meer keuze om te boeken omdat Brussels Airlines nu deel uitmaakt van een grotere groep. Passagiers kunnen blijven boeken bij Brussels Airlines. Maar ook via Eurowing dat een soort van verkoopsplatform wordt.”

Moet het personeel vrezen voor slechtere arbeidsvoorwaarden?

Donderdagochtend komt de ondernemingsraad daarover samen. “Op termijn valt dat niet uit te sluiten natuurlijk. Niet dat ze voor minder loon zullen moeten werken, wel dat ze meer zullen moeten werken voor hetzelfde loon. Dat piloten bijvoorbeeld langer zullen moeten vliegen”, denkt De Wilde.

Wat gebeurt er met de naam en het logo van Brussels Airlines?

“De merknaam Brussels Airlines zal volgens de overeenkomst alvast voor twee jaar behouden kunnen blijven. Wat er daarna mee gebeurt, zal later worden beslist”, zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde .

Sabena ging failliet na de overname door Swissair. Is een gelijkaardig scenario mogelijk?

“Dat risico bestaat gelukkig niet. Swissair was zelf op sterven na dood toen het Sabena overnam. Lufthansa is een zeer sterkte groep die het de jongste tijd enkel op sociaal vlak een beetje moeilijk heeft met een reeks vakbondsacties. Maar globaal genomen kunnen we zeggen dat de overname een goede zaak is voor Brussels Airlines. Al zullen we natuurlijk moeten afwachten wat de toekomst brengt. Vooral dan voor het personeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen