Iran trekt online ten oorlog tegen de VS: "Iran heeft een van de beste cyberlegers ter wereld"

Een paar dagen na de Amerikaanse raketaanval op de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani zet Iran zijn cyberleger in op Amerikaanse doelwitten. Afgelopen weekend vielen Iraanse hackers een Amerikaanse overheidswebsite aan. Volgens Tim Cools is dit maar het begin van een lange cyberoorlog tussen Iran en de VS. Cools is cybersecurity-expert en heeft jarenlang voor de Computer Crime Unit van de federale politie gewerkt.” De kans is reëel dat Iran de komende maanden een Amerikaanse elektriciteitscentrale zal aanvallen”, zegt Cools aan VRTNWS. 

Na de raketaanval op de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani beloofde de religieuze leider Ayatollah Khamenei dat zijn land hard zal terugslaan. Het duurde niet lang, want amper één dag na de eliminatie van Soleimani hadden Iraanse hackers een Amerikaanse overheidswebsite platgelegd. 

Bebloede Trump

Mensen die zaterdag naar de website van de “American Federal Depository Library Programme” surften – een overheidsdienst die Amerikaanse burgers informatie over de overheid verschaft, kregen een zwart scherm te zien. Op dat scherm hadden Iraanse hackers een duidelijke boodschap achtergelaten: ”Dit is maar een klein deel van wat het Iraanse cyberleger kan doen.”

Om hun boodschap kracht bij te zetten, plaatsten ze een gefotoshopt beeld van de Amerikaanse president Trump die een vuist in zijn gezicht krijgt. Je ziet ook dat Trump uit zijn mond bloedt. Met het bericht wilden de Iraanse hackers tonen dat ze tot veel in staat zijn en dat ze niet zullen terugdeinzen. 

Lees verder onder de foto.

Vlak na de cyberaanval werd de site even offline gehaald, maar het feit dat de aanval amper een dag na de uitschakeling van Soleimani plaatsvond, toont aan dat het voor de Iraniërs menens is. Voor Tim Cools is dit niet nieuw. “Dit is niet de eerste keer dat de Iraniërs Amerikaanse doelwitten aanvallen”, zegt Cools die na een carrière bij de Computer Crime Unit van de federale politie bedrijven adviseert over internetveiligheid. 

“Tussen 2011 en 2013 hebben Iraanse hackers de websites van verschillende Amerikaanse grootbanken platgelegd met een denial of service aanval (tijdens zo’n aanval krijgt een website miljoenen aanvragen te verwerken waardoor die crasht, red.) En in 2014 slaagden Iraanse hackers erin om een elektriciteitsnetwerk in Turkije voor 12 uur plat te leggen.” Maar daar bleef het niet bij: in 2013 infiltreerden Iraanse hackers in de infrastructuur van een stuwdam nabij New York. De infiltratie gebeurde geruisloos en bezorgde de Amerikaanse veiligheidsdiensten heel wat kopzorgen. 

Iran heeft een van de beste cyberlegers ter wereld

Als je dat allemaal kan doen, toon je volgens Cools aan de wereld dat je met de groten der aarde kan meespelen. Amerika, Israël, Rusland en China zijn landen die doorheen de jaren een sterk cyberleger hebben uitgebouwd. Maar Cools vindt dat we Iran niet mogen onderschatten. “Dat land is een geduchte tegenstander en mogen we perfect aan dat lijstje toevoegen.” 

Je kan ten eerste met een gerichte aanval heel veel schade aanrichten. Kijk maar naar wat er met Asco is gebeurd. Eén gerichte aanval heeft het bedrijf een maand lang platgelegd.

Hoe komt het dat Iran een sterke reputatie heeft opgebouwd? Volgens Cools heeft het allemaal te maken met de situatie in het Midden-Oosten. Verschillende landen in die regio investeerden de laatste jaren niet alleen in een fysieke leger, maar ook in een cyberleger. Een cyberleger bestaat uit hackers die speciaal getraind zijn om cyberaanvallen uit te voeren.

Sommigen onder hen zijn ook militairen. Bovendien heeft Iran zo’n tien jaar geleden zelf te maken gehad met een grote cyberaanval toen het nucleair programma werd platgelegd door het Stuxnet-virus. Hoewel de Iraniërs de afkomst van dat virus nooit konden achterhalen, wezen specialisten in de richting van Israël en Amerika. 

“Tijdens die aanval hebben de Iraniërs een mogelijke ontploffing kunnen voorkomen”, zegt Cools. In de jaren na de Stuxnet-aanval heeft Iran sterk geïnvesteerd in de uitbouw van zijn eigen cyberleger.  

Volgens Cools kiezen landen voor een cyberleger omdat online oorlog voeren heel efficiënt is. “Je kan ten eerste met een gerichte aanval heel veel schade aanrichten. Kijk maar naar wat er met Asco (het bedrijf in Zaventem dat vliegtuigonderdelen maakt, red.) is gebeurd. Eén gerichte aanval heeft het bedrijf een maand lang platgelegd.” Daarnaast is een cyberoorlog efficiënt omdat de daders moeilijk te traceren zijn. Zij kunnen perfect in een ander land zitten. Cools ziet ook dat hackers meer en meer gefinancierd worden door bepaalde overheden. Zo kunnen landen makkelijk de schuld op iemand anders afschuiven als ze getraceerd worden. 

Volgens Cools gaan er de komende weken en maanden nog cyberaanvallen volgen. “Ik vrees ervoor dat het nog even gaat duren. De kans is reëel dat de hackers op termijn Amerikaanse kerncentrales of elektriciteitsnetwerken gaan viseren.” 

Dat de Amerikanen daarop voorbereid zijn, daar twijfelt niemand aan. Vraag is, hoe zullen zij reageren? 

Bekijk hier het journaalitem:

Videospeler inladen...

Meest gelezen