Vrijgelaten Belgische studente in Nicaragua: “Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet bang ben om vermoord te worden”

© AFP

Een dag na haar vrijlating is de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens uitgeroepen tot markantste persoonlijkheid van Latijns-Amerika. Ze is al anderhalf jaar het gezicht van het protest tegen het regime van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Maar nu ze op vrije voet is, leeft ze in angst.

sgg

De Belgisch-Nicaraguaanse activiste Amaya Coppens (25) werd vorige week door de Spaanse krant El Pais uitgeroepen tot meest markante persoonlijkheid van Zuid-Amerika in 2019. Dat deden ze voor haar moed en vastberadenheid in haar strijd voor rechtvaardigheid en democratie in Nicaragua. In die strijd werd ze al verschillende keren gearresteerd en bracht ze al heel wat tijd door in de gevangenis. En daar werd ze niet altijd goed behandeld. Ze werd geslagen door een cipier die haar weigerde medicijnen te geven tegen een hoge bloeddruk. Toen Coppens dat aan haar ouders vertelde, werd ze opnieuw hardhandig aangepakt door de cipier.

LEES OOK. Hoe 25-jarige Belgische de ‘markantste persoonlijkheid van Latijns-Amerika’ werd: “Niemand is hier veilig”.

Ook de condities in de gevangenis waren slecht. Er was veel lawaai en veel licht waardoor slapen erg moeilijk was. Ze mocht niet lezen, geen tv kijken en niet naar de radio luisteren. “Normalerwijze wordt zo’n regime drie à vier dagen toegepast, maar ik heb het 46 dagen moeten volhouden”, zei ze in een interview met het magazine Knack.

Ook nu ze opnieuw op vrije voet is, leeft ze in angst. “Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet bang ben om vermoord te worden. Iedereen in Nicaragua leeft met die angst. Soms moet je die overwinnen om een collectieve verantwoordelijkheid op te nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen