Videospeler inladen...

Eerste coalitieregering in Spanje sinds Franco is een feit: Pedro Sanchez blijft premier

In Spanje heeft de coalitie tussen de sociaal-democratische partij van Pedro Sanchez en de linkse partij Podemos het vertrouwen gekregen van het parlement. Na maandenlange politieke impasse is er nu dus eindelijk een nieuwe regering. Die heeft wel geen meerderheid in het parlement, het is dus nog onzeker of ze zal standhouden.

In 2019 werden er in Spanje twee keer parlementsverkiezingen gehouden, en daar kwam twee keer de partij van Pedro Sanchez als grootste uit. Het lukte echter niet om een coalitie te vormen en in tussentijd werd Spanje geregeerd door een wankele regering in lopende zaken.

Nu is het dus toch gelukt om een regering te vormen. De sociaal-democratische PSOE en het linkse Podemos slaan de handen in elkaar om het land te leiden. Het is de eerste coalitieregering in Spanje in meer dan 40 jaar. In juni 1977 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden in Spanje na de Franco-dictatuur. Sindsdien werden telkens eenpartijregeringen gevormd, die ofwel met een absolute meerderheid regeerden, ofwel een minderheidsregering waren, zoals het geval was bij de laatste regeringen onder zowel de conservatieve premier Mariano Rajoy als de socialistische premier Sánchez.

Om de zaak te beklinken had de coalitie wel nog het vertrouwen nodig van het parlement. Dat moet in Spanje via een stemming, waarbij de coalitie een absolute meerderheid moet halen (meer dan de helft van de stemmen). Als dat niet lukt moet een relatieve meerderheid (meer ja-stemmen dan nee-stemmen) in het parlement de coalitie goedkeuren.

Voor de coalitie PSOE-Podemos is het het tweede scenario geworden. Een nipte (relatieve) meerderheid van 167 stemmen voor versus 165 tegen heeft het licht nu op groen gezet voor Sanchez en Pablo Iglesias, de voorzitter van Podemos. 18 parlementsleden onthielden zich van de stemming, en zorgden zo voor de nodige gedoogsteun.

Steun van de Catalanen

Bij die onthouders waren ook onder andere de separatistische Catalaanse partij ERC. De Catalaanse kwestie ligt nog steeds erg gevoelig in Spanje. Dat Sanchez met hen een deal sloot - om de coalitie door het parlement te loodsen - wordt hem dan ook niet in dank afgenomen door de andere partijen.

De PSOE en Podemos zullen namelijk een tegemoetkoming doen aan de ERC in ruil voor hun onthouding. De coalitiepartijen hebben beloofd opnieuw in dialoog te gaan met de separatisten over de toekomst van Catalonië. Belangrijk is dat de uitkomst van die dialoog dan ook aan de Catalanen zal worden voorgelegd in een referendum.

Is de regering levensvatbaar?

De oppositiepartijen zijn dus bang dat de Spaanse regering te veel toegevingen zal doen aan Catalonië. Verder is de vraag hoe lang de regering het zal kunnen trekken. De nieuwe linkse regering van Pedro Sanchez wil onder meer hogere belastingen op hoge inkomens en voor bedrijven. Maar de coalitie PSOE-Podemos heeft geen meerderheid, en zal dus om haar beleid te voeren en beslissingen door het parlement te krijgen steeds op zoek moeten naar steun van andere partijen, zoals ERC. 

Als ze die steun dan niet krijgen, loopt alles muurvast. De regering kan dan weer vallen, en dan begint de politieke impasse weer van voor af aan.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen