Bron: DR

De koning ontbloot: 3D-reconstructie onthult tattoos van Frederik IX van Denemarken

In Denemarken heeft de openbare omroep DR een opvallende 3D-reconstructie gemaakt van de tatoeages van koning Frederik IX, de vader van de huidige koningin Margrethe. Voor zover bekend had deze "matrozenkoning" 9 tattoos op zijn lichaam, maar daarover was weinig bekend. Doorgedreven historisch onderzoek legt nu het verhaal achter de verschillende tekeningen bloot.

Tatoeages en monarchie: het zijn lang geen tegenpolen. Dat bewijst het verhaal van Frederik IX, koning van Denemarken van 1947 tot zijn dood in 1972 en de vader van de huidige koningin Margrethe. Royal of niet, in de loop van zijn leven liet hij minstens 9 tattoos op zijn bovenlichaam zetten. 

Waar dat gebeurde, wie de artiesten waren die ze plaatsten en hoe de tekeningen er precies uitzagen, was lange tijd onbekend. Met een opvallende 3D-reconstructie probeert de openbare omroep DR dit mysterie nu te verhelderen.

Koning Frederik IX met zijn kleinzoon Frederik, de huidige kroonprins (1969).
©TopFoto

De reconstructie toont Frederik IX in blote bast en is het resultaat van doorgedreven historisch onderzoek onder leiding van journalist Søren Dalager Ditlevsen. "Het verhaal van Frederik IX is het verhaal van Denemarken", vertelt hij aan The Local. "Toen hij kroonprins en koning was, vonden vele veranderingen in het land en in Europa plaats."

Concreet bestudeerden Ditlevsen en zijn team talloze foto's en videobeelden van Frederik IX, zowel in zijn jonge jaren als op latere leeftijd. Vervolgens schakelden ze tattookunstenaar Frank Rosenkilde in die de 9 tatoeages met de hand hertekende. Uiteindelijk projecteerde het team de tekeningen op een 3D-figuur van de koning.

Wat tonen de tatoeages?

Volgens DR liet Frederik IX zijn eerste twee tatoeages zetten tijdens een maandenlange rondreis in Azië in 1930. Op foto's uit 1929 is nog geen sprake van tattoos, maar na die reis had hij er plots een op elke arm.

Zijn eerste tatoeage was waarschijnlijk een draak van zowat 35 centimeter op zijn linker bovenarm. De stijl was Japans wat doet vermoeden dat hij die in dat land liet plaatsen. Daar staat een draak symbool voor vrijgevigheid, vriendelijkheid en wijsheid. 

Bron: DR

De tweede tatoeage stond op zijn rechter onderarm en stelde eveneens een draak voor, zij het in een compleet andere stijl. DR vermoedt dat hij die liet zetten in Siam, vandaag Thailand. Ook dat land was een halte op zijn reis door Azië.

Bron: DR

Frederik IX was als kroonprins actief in de marine en kreeg waarschijnlijk zo een voorliefde voor tatoeages. Zijn trots op zijn identiteit als matroos blijkt uit twee tatoeages die hij op zijn linkeronderarm liet zetten: zijn monogram versmolten met een anker en een afbeelding van een vogel, waarschijnlijk een mus. Voor zeilers zijn die erg symbolisch omdat ze na een lange reis op zee op land in de buurt wijzen. Op zijn rechter bovenarm liet Frederik IX twee paradijsvogels tatoeëren.

Bron: DR
Bron: DR

De meeste tatoeages nam Frederik IX mee uit het buitenland, maar voor een of meerdere zocht hij het in eigen land. Mogelijk klopte hij hiervoor aan in een tattooshop in Nyhavn, een deel van Kopenhagen. Dat is opmerkelijk, want in zijn tijd was dat een gevaarlijke buurt vol prostituees. Het verklaart ook waarom veel informatie over de oorsprong van zijn tatoeages in de nevelen van de geschiedenis is verloren gegaan.

De laatste tatoeage die Frederik IX liet zetten, was een van een Chinese draak midden op zijn borst. Daarvoor reisde hij in 1949 naar Londen waar de beroemde tattookunstenaar George Burchett hem onder handen nam.

Bron: DR

Daar woonde overigens ook de man die hem jaren coachte als bodybuilder, nog een hobby van de koning. Hij hield hem op de hoogte van zijn fysieke ontwikkeling door hem geregeld foto's toe te sturen. Die vonden uiteindelijk hun weg naar de pers. In mei 1951 kon de hele wereld zo de gespierde torso van de koning bewonderen in LIFE Magazine.

Prinses Benedikte

"Dit onderzoek was vrij moeilijk omdat de tatoeages van de koning op slechts weinig foto's en videobeelden goed te zien zijn", zegt Ditlevsen. "Veel geschreven bronnen, zoals oude kranten en boeken, bleken onbetrouwbaar en waarschijnlijk gebaseerd op geruchten."

Gelukkig kreeg het team ook hulp van de koninklijke familie, met name van prinses Benedikte. Zij is de tweede dochter van Frederik IX en een jongere zus van koningin Margrethe. "Zij wist ons te vertellen dat een tatoeage op zijn onderarm een vos voorstelde, een verwijzing naar zijn voorliefde voor de jacht. Door de slechte kwaliteit van de foto's, konden we dat zelf niet zien. Wij hadden op vanalles gegokt, van een tijger tot een paard."

Bron: DR

Opvallend: ook het kinky slipje met pantermotief waarin het team Frederik IX in de 3D-reconstructie afbeeldt, is accuraat. Uit videobeelden blijkt dat de koning wel degelijk zo'n kledingstuk bezat Ă©n droeg.

Bron: DR

Meest gelezen