Direct naar artikelinhoud
Kindergeld voor asielzoekers

Eén gezin asielzoekers kreeg retroactief meer dan 90.000 euro kindergeld

Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld Wouter Maeckelberghe

Er is minstens één gezin asielzoekers dat meer dan 90.000 euro aan kindergeld retroactief heeft geïnd. Dat blijkt uit cijfers die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vrijgaf. Het gaat om een zeer uitzonderlijk geval.

“Ik heb het verhaal gehoord van een familie die meteen een huis kon kopen van dat kindergeld. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?” Tijdens een aantal lezingen hekelde minister-president Jan Jambon (N-VA) het systeem waarbij asielzoekers het achterstallige kindergeld kunnen innen op het moment dat ze erkend worden als vluchtelingen. Zijn uitspraken, opgetekend door De Tijd, veroorzaakten een politieke rel net voor de jaarwisseling. Vooral Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageerde woest.

Maar wat is daar nu van aan? Tijdens een debat in de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement gaf minister Beke de eerste cijfers vrij. Volgens de voorlopig verzamelde gegevens van de voorbije vijf jaar, is er één gezin asielzoekers dat retroactief 91.000 euro kreeg uitbetaald. Dat is veel geld, maar of het het gezin is waar Jambon naar verwees is onzeker. 

Het gaat om een erg uitzonderlijk geval. Het gezin valt nog onder de oude, federale regels over kindergeld. De materie werd begin 2018 definitief een Vlaamse bevoegdheid. Het gezin verbleef een tijd illegaal in ons land. Daardoor zou het nu bij voorbaat zijn uitgesloten. Ook zijn er meerdere kinderen met een handicap in het spel, waardoor het bedrag zo hoog kon oplopen.

In hoofdzaak geen asielzoekers

In totaal waren er 2.542 gevallen waarbij een bedrag hoger dan 10.000 euro werd uitbetaald aan retroactieve kinderbijslag. 117 gezinnen kregen meer dan 30.000 euro uitbetaald, 12 meer dan 50.000. Beke benadrukte dat het in hoofdzaak géén asielzoekers betrof. Ook in andere gevallen kan het kindergeld pas achteraf worden uitbetaald. Bijvoorbeeld wanneer een gezin (tijdelijk) in een andere Europese lidstaat verbleef en het even duurde vooraleer die gegevens op elkaar werden afgestemd. Ook andere administratieve vertragingen kunnen een rol spelen, zoals bij kinderen met een handicap bijvoorbeeld.

Beke ziet in de cijfers het bewijs dat het systeem van retroactieve kinderbijslag effectief moest worden verstrengd, net om deze uitzonderingen te vermijden. Op voorstel van zijn partij kwam die maatregel ook in het regeerakkoord. Ook Jambon zit op die lijn, maar hij gaf zelf aan dat zijn uitspraken ongelukkig waren. “Ik besef dat ik als regeringsleider moet verbinden. De ploeg, maar ook ruimer dan de ploeg”, zei hij. “Ik heb misschien verkeerd ingeschat dat dit tot zoveel commotie zou leiden.” 

Voor de linkse oppositie was het duidelijk dat de minister-president een broodjeaapverhaal had verteld.“U heeft nooit toegegeven dat u in uw functie als minister-president hebt gelogen”, zei sp.a-fractieleider Hannelore Goeman. “Dat is een typische polarisatiestrategie van extreemrechts.”