Direct naar artikelinhoud
Vliegtuigcrash

Meer dan 170 slachtoffers bij vliegtuigcrash in Iran: oorzaak onduidelijk

Het toestel crashte vlak na het opstijgen in Teheran en had Kiev als bestemming. Er vielen minstens 170 doden.Beeld IRNA via CNN

In Iran is een vliegtuig neergestort vlak na het opstijgen in Teheran. Geen van de 176 passagiers heeft de crash overleefd. De oorzaak is voorlopig onbekend.

en

Het neergestorte toestel is een Boeing 737 van de Oekraïense luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines en was onderweg naar Kiev. Eerst werd de crash aan technische problemen toegewezen door Iran en Oekraïne, maar die verklaringen zijn ingetrokken. Het toestel zou na het opstijgen in brand gevlogen en neergestort zijn. Volgens de vliegmaatschappij onderging het toestel op 6 januari nog een technische controle. 

Canadezen en Iraniërs

Aan boord van het neergestorte passagiersvliegtuig zaten overwegend passagiers uit Iran en Canada. Van de inzittenden kwamen er 82 uit Iran, 63 uit Canada, 11 (van wie 9 bemanningsleden) uit Oekraïne, 10 uit Zweden, 4 uit Afghanistan, 3 uit Duitsland en 3 uit Groot-Brittannië. Volgens die gegevens zaten dus 176 mensen aan boord.

Nadat Iran raketten had afgevuurd op Amerikaanse troepen in Irak, hadden de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, de Federal Aviation Administration (of FAA), aan commerciële vluchten verboden om het Iraanse of Iraakse luchtruim binnen te vliegen. De verhoogde militaire activiteit en de spanningen in de regio zouden voor een “onbedoeld risico” kunnen zorgen, door de “mogelijkheid van een misrekening of een foute identificatie”, zei de FAA. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat er een verband is tussen de crash en de raketaanvallen.

In Kiev is een crisisteam bijeengeroepen. Naast minister-president Alexej Gontsjaroek behoren verschillende ministers en ook het hoofd van de buitenlandse geheime dienst tot dat team. Het kwam bijeen op bevel van president Volodymyr Zelensky, klinkt het. 

Ook vliegtuigbouwer Boeing laat weten dat het informatie aan het inwinnen is over de crash.

Twitter bericht wordt geladen...

Het gecrashte toestel is een Boeing 737, en geen 737 MAX, waarvan er vorig jaar twee gecrasht zijn, met 346 doden tot gevolg. Alle vliegtuigen van dat type staan sinds maart aan de grond, tot er duidelijkheid is over eventuele technische mankementen. De productie van de 737 MAX is sinds begin dit jaar opschort.