Direct naar artikelinhoud
Bosbranden Australië

Misleidende kaarten en foto’s van bosbranden Australië gaan viraal

Dit beeld van Anthony Hearsey ging viraal.Beeld Anthony Hearsey.

Kaarten en foto’s van de ongekende bosbranden in Australië hebben zich op grote schaal verspreid op sociale media. Gebruikers plaatsen ze om bewustzijn over de verwoestende branden te vergroten, maar sommige van de virale kaarten zijn misleidend en verspreiden desinformatie over de crisis. Dat schrijft BBC News.

Twitter bericht wordt geladen...

Een beeld dat gretig gedeeld werd door Twitter-gebruikers, onder andere door zangeres Rihanna, werd geïnterpreteerd als een kaart die de omvang van de branduitbreiding live laat zien, met grote delen van de Australische kustlijn gloeiend rood en vurig. In realiteit is het beeld een compilatie van branden tijdens een volledige maand. Het beeld komt van kunstenaar Anthony Hearsey. Hij gebruikte gegevens van NASA’s ‘Fire Information for Resource Management System’ en visualiseerde alle locaties waar brand werd gedetecteerd

“De schaal is een beetje overdreven door de gloed van de render, maar de map komt overeen met de info van NASA’s website. Merk ook op dat niet alle gebieden nog steeds branden, dit is een compilatie”, schreef Hearsey op Instagram als reactie op online kritiek dat het beeld misleidend is.

Misleidende symbolen

Nog een kaart die viraal ging, toont vlammen over heel het land en beweert “alle branden in Australië” te tonen. Het beeld komt van de Australische overheidswebsite MyFireWatch, die satellietgegevens gebruikt om warmtebronnen in kaart te brengen.

Maar de gegevens bevatten “elke warmtebron die heter is dan zijn omgeving... Dit kunnen gasfakkels, raffinaderij-ovens of grote industriële daken met een hoge reflectie zijn”, aldus de website. Dat betekent dat de symbolen niet enkel de werkelijke branden aangeven.

Daarnaast geven de symbolen niet de werkelijke omvang van de branden of het gevaar ervan weer. Screenshots van dergelijke kaarten laten vaak belangrijke details uit de originelen weg, zoals de grootte van de brand en of het gevaar ondertussen onder controle is.

Twitter bericht wordt geladen...

De misleidende kaarten worden ook vaak vergeleken met andere werelddelen, maar kaarten die beweren dat ze de grootte van het getroffen gebied laten zien door Australië op andere continenten zoals Noord-Amerika en Europa te “overlappen”, zijn niet helemaal accuraat. Dit is te wijten aan de manier waarop onze ronde planeet wordt vervormd op vlakke kaartprojecties.