Direct naar artikelinhoud
Raketaanval Iran

Trump reageert gematigd op Iraanse aanvallen: geen militaire reactie, maar nieuwe sancties

Amerikaans president Donald Trump spreekt de natie toe.Beeld AFP

President Trump heeft opvallend mild gereageerd op de raketaanvallen die Iran de nacht ervoor uitvoerde op twee Amerikaanse bases in Irak. Die waren bedoeld als vergelding voor de drone-aanval waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani vorige week door de VS werd uitgeschakeld.

en

Gevreesd werd dat de VS zouden terugslaan, maar in plaats van militaire actie kondigde Trump tijdens een korte persconferentie in het Witte Huis nieuwe economische sancties aan tegen Iran. Trump bevestigde dat er geen doden zijn gevallen bij de Iraanse aanval, waarbij twaalf raketten werden afgeschoten op een luchtmachtbasis in Ain al-Asad in het westen van Irak en een militaire basis in de noordelijke stad Erbil. Volgens Iran kwamen er zeker tachtig Amerikaanse militairen om, maar Trump zei dat het bij “minimale schade” was gebleven.

“Het lijkt erop dat Iran besloten heeft gas terug te nemen, hetgeen een goede zaak is voor de betrokken partijen en heel goed nieuws voor de wereld”, concludeerde Trump. Waarnemers opperden eerder ook al dat de Iraanse vergeldingsaanval vooral bedoeld was om het thuisfront tevreden te stellen zonder een gevaarlijke oorlog uit te lokken. Vlak voor de raketaanvallen kregen de Iraakse autoriteiten een waarschuwing, waarna ook de Amerikanen en hun bondgenoten van de komende aanval op de hoogte werden gesteld.

Eerder had Trump nog gedreigd met aanvallen op 52 doelen in Iran, inclusief plekken van cultureel belang, als Iran wraak zou proberen te nemen op de Amerikanen voor de dood van Soleimani. De olieprijzen gingen meteen flink omlaag na de persconferentie van Trump.

Afschrikking

De Amerikaanse president maande de Iraanse leiders op te houden met hun “terreurcampagne” in de regio en herinnerde hen eraan dat de VS over de machtigste krijgsmacht ter wereld beschikken. “Maar die willen we niet gebruiken”, zei Trump. Volgens hem volstaat de economische en militaire kracht van de VS om Iran af te schrikken. Wel verzekerde hij dat de VS nooit zullen toestaan dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens.

De Amerikaanse president verdedigde de drone-aanval op generaal Soleimani, die hij de “meest meedogenloze terrorist ter wereld” noemde. Volgens hem was Soleimani verantwoordelijk voor de dood van duizenden Amerikaanse militairen en stond hij op het punt nieuwe aanslagen te plegen. ‘Maar wij hielden hem tegen. Dat had al veel eerder moeten gebeuren.’

Hij kondigde nieuwe strafmaatregelen tegen Iran aan, totdat het land zijn gedrag verandert. Trump spuwde opnieuw zijn gal over de nucleaire deal met Iran uit 2015, waaruit de VS zich inmiddels hebben teruggetrokken. Hij riep Groot-Brittannië , Frankrijk en Duitsland op “de werkelijkheid onder ogen te zien” en het nucleaire akkoord met Teheran ook op te zeggen. “Niets verhindert Iran nu om nucleaire wapens te ontwikkelen. Beëindig de deal. Dan kunnen we aan een nieuw akkoord gaan werken”, zei hij.

Opvallend was dat hij zijn korte persconferentie ook gebruikte voor een oproep aan de Navo om een veel grotere rol in het Midden-Oosten te gaan spelen. Daarbij wees hij erop dat de VS inmiddels niet meer afhankelijk zijn van de olie uit het Midden-Oosten omdat ze zichzelf kunnen bedruipen. Die boodschap zal de Europese Navo-landen, die toch al onder druk van Trump staan om financieel meer bij te dragen, beslist niet als muziek in de oren klinken.

Ondanks alle dreigende taal sloeg Trump ook een verzoenende toon aan tegenover Iran. Hij herinnerde de Iraanse leiders eraan dat de terreurgroep Islamitische Staat ook hun vijand is. “Op dit punt en andere gemeenschappelijke prioriteiten zouden wij moeten samenwerken”, zei Trump. Hij wenste het Iraanse volk een “grootse toekomst toe, een toekomst die jullie verdienen, van welvaart en harmonie”. 

Herlees de liveblog van de dag

Live

  1. Einde liveblog

    Wij sluiten deze liveblog hierbij af. U kunt voor de laatste ontwikkelingen terecht op onze website of in de app. Morgen zijn wij er weer met meer nieuws over de spanningen tussen de VS en Iran.

  2. Twee raketten neergestort in 'groene zone' van Bagdad

    Twee raketten zijn vanavond neergestort in de 'groene zone' in Bagdad, de wijk waar zich ook de Amerikaanse ambassade bevindt. Dat heeft een verantwoordelijke van de veiligheidsdiensten aan AFP bevestigd.

    Journalisten van het Franse persbureau hebben twee explosies gehoord in het centrum van Bagdad, 24 uur nadat Iraanse raketten werden afgevuurd naar legerbases met Amerikaanse militairen in Irak.

  3. Belgische militairen op aangevallen basis in Irak ongedeerd

    In de aangevallen Amerikaanse luchtmachtbasis in Erbil in het noord-oosten van Irak waren vier Belgische militairen aanwezig op het moment van de Iraanse raketaanval. Dat meldt VRT en wordt bevestigd door bronnen binnen Defensie. De vier militairen, die er als verbindingsofficier werken, bleven ongedeerd.

  4. NAVO-hoofd gaat in op verzoek Trump

    Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO is in een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump overeengekomen dat het militair bondgenootschap meer zal beginnen doen in het Midden-Oosten.

    Trump heeft in het telefoontje, net als in zijn verklaring rond de crisis met Iran, een grotere betrokkenheid van de NAVO in de regio gevraagd. Beide mannen bereikten overeenstemming over het feit dat de "NAVO vanaf nu meer zou kunnen bijdragen aan de regionale stabiliteit", zo staat in een verklaring van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap. 

  5. Iraakse geestelijke: 'Crisis is voorbij'

    De crisis tussen de Verenigde Staten en Iran is voorbij, volgens de Iraakse geestelijke Moqtada al-Sadr. De de-escalerende toespraken die leiders van Iran en de VS vandaag hielden, wijzen daar volgens hem op.

    Sadr roept Iraakse milities op geen aanvallen meer uit te voeren. "Ik vraag de Iraakse facties om geduldig te blijven en geen militaire actie te ondernemen. Stop alle extremistische uitspraken." Hij zegt dat alle buitenlandse troepen Irak uit moeten worden gezet.

  6. VN zien toespraak Trump als teken van de-escalatie

    De Verenigde Naties interpreteren de houding van de VS in het conflict met Iran als een vorm van de-escalatie of ontmijning van het conflict. De VN baseren zich daarvoor op de toespraak die president Trump woensdag hield.

    "Wij verheugen ons over alles wat erop wijst dat leiders afstand nemen van een nog grotere confrontatie tussen beide landen en er alles aan doen om een escalatie of verergering te vermijden", zegt de woordvoerder van VN-secretaris-generaal António Guterres.

    Even voordien hadden de VN nog gezegd dat een escalatie in het conflict in het Midden-Oosten moest vermeden worden. "Het is onze gemeenschappeijke plicht om alle inspanningen te ondernemen die nodig zijn om een oorlog in de Golftregio te vermijden, want zoiets kan de wereld zich niet veroorloven."

    Secretaris-generaal van de VN António Guterres.Beeld Photo News
  7. Analyse

    ‘Operatie Martelaar Soleimani’, zoals de Iraniërs hun vergeldingsaanval op Amerikaanse bases noemden, stond woensdag bol van de symboliek. Precies om 1.20 uur, het tijdstip dat de VS vorige week generaal Qassem Soleimani hadden geliquideerd, werden twaalf korteafstandsraketten afgevuurd. De aanvallers: de Revolutionaire Garde, Soleimani’s elite-strijdmacht.

    Lees: Vergeldingsaanval Iran was vooral een symbolische militaire actie tegen de VS

  8. Olieprijzen omlaag na toespraak Trump

    De olieprijzen gingen vanavond flink omlaag nadat Amerikaans president Trump had verklaard voorlopig geen militaire actie te ondernemen tegen Iran. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,2 procent tot 60,08 dollar en Brentolie zakte 3,6 procent tot 65,81 dollar. 

    De olieprijzen waren sinds vrijdag sterk gestegen na de Amerikaanse aanval op Soleimani, mede door angst voor vergeldingsaanslagen op Saudische olievelden en aanvallen op olietankers in de Perzische Golf. 

    Ook de goudprijs gaf vanavond behoorlijk terrein prijs. In onrustige tijden op de financiële markten wordt goud door beleggers vaak beschouwd als een veilige haven. Maandag steeg de goudprijs nog naar het hoogste niveau in meer dan zes jaar.

  9. Wereldwijd weinig steun voor beleid Trump

    Het beleid van Amerikaans president Donald Trump kan op maar weinig steun en sympathie rekenen. Dat valt af te leiden uit een grootschalig onderzoek van het Pew Research Center in Washington.

    Bij een rondvraag in 33 landen blijkt dat gemiddeld 64 procent van de ondervraagden er geen vertrouwen in heeft dat de Amerikaanse president de juiste keuzes maakt. Slechts 29 procent zegt vertrouwen te hebben in Trump.

    De quotering voor Trump is slechter dan voor de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping. De Duitse kanselier Angela Merkel kreeg de grootste waardering (46 procent) van de vijf gepeilde wereldleiders. 

    De enquête vond tussen mei en oktober plaats, nog voor de impeachmentprocedure tegen Trump was ingezet en voor hij de liquidatie van een Iraanse topgeneraal beval.

  10. Bagdad roept Iraanse ambassadeur op het matje

    Bagdad zal de ambassadeur van Iran convoceren voor "de schending van de souvereiniteit", nadat Teheran 22 raketten afvuurde op basissen op Iraaks grondgebied waar ook Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn.

    "Irak is een onafhankelijk land en we zullen niet toestaan dat het een slagveld wordt", liet de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken nog weten in een persbericht.

  11. Iraanse generaal Soleimani bijgezet

    De Iraanse generaal Qassem Soleimani, die bij een Amerikaanse raketaanval werd gedood, is in zijn geboortestad Kerman in het zuidoosten van het land bijgezet. De bijzetting was wegens de massale toeloop met een dag uitgesteld. Dinsdag waren tientallen mensen om het leven gekomen bij gedrang in de mensenmassa op de trouwstoet.


    Beeld EPA
  12. Economische sancties

    De VS zullen hun opties verder bekijken en "krachtige" economische sancties opleggen aan Iran, aldus Trump. Hij onderneemt nu geen militaire actie tegen Iran, klonk het, want "de economische kracht is het beste afschrikmiddel". 

  13. 'Nieuw akkoord'

    President Trump roept Europa, China, Rusland en andere landen op om uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen. Hij zal de NAVO vragen om meer betrokkenheid in het Midden-Oostenproces. Volgens de president moeten de wereldmachten samenwerken aan een nieuwe overeenkomst met Iran over nucleaire wapens, en een unanieme boodschap sturen naar Teheran.

  14. 'Krachtige boodschap'

    Volgens president Trump hebben naties "te lang Irans gedrag getolereerd. Deze tijden zijn voorbij." De dodelijke aanval op generaal Soleimani was volgens Trump "een krachtige boodschap" voor potentiële terroristen.

  15. 'Geen Amerikaanse slachtoffers'

    Bij de Iraanse aanvallen zijn geen Amerikanen gedood of gewond geraakt. Dat zegt Amerikaans president Donald Trump tijdens een persconferentie. "Al onze soldaten zijn veilig, en er is slechts minimale schade aan onze militaire bases", aldus de president.

    Nog volgens de president zijn er ook geen Iraakse slachtoffers. Iran had eerder beweerd dat er tientallen mensen gedood waren.

    Beeld AP
  16. Toespraak Trump vertraagd

    Alle ogen zijn op dit moment gericht op Donald Trump, die om 17 uur onze tijd een persconferentie zou houden. De president zal zo meteen met enige vertraging aan zijn toespraak beginnen. 

  17. Denemarken trekt troepen tijdelijk terug uit Irak

    Denemarken trekt tijdelijk een groot deel van zijn troepen terug uit Irak nu de spanningen in het Midden-Oosten oplopen. Dat heeft de Deense premier Mette Frederiksen aangekondigd, zo melden Deense media.

    Het Deense leger verplaatst de meeste van zijn 133 soldaten uit veiligheidsoverwegingen van Irak naar buurland Koeweit. "Dit gebeurt op advies van de legerleiding", zei Frederiksen tijdens een persconferentie.

    De Denen zijn gestationeerd op de basis Aïn al-Assad, die door Iran beschoten werd. Daar zouden nog maar een dertigtal Deense soldaten achterblijven. 

  18. 'Amerikaanse troepen in Syrië in verhoogde staat van paraatheid'

    De Amerikaanse soldaten in Syrië en hun Koerdische bondgenoten zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht na de raketaanvallen op het naburige Irak. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

    De Amerikaanse legerpatrouilles in de Syrische provincie Deir ez-Zor, die aan Irak grenst, zijn versterkt. Strijders van de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn volgens de ngo in gepantserde voertuigen en met raketwerpers onderweg. Aan de hemel zouden drones van de VS te zien zijn.

  19. Trump spreekt natie toe

    De Amerikaanse president Donald Trump houdt om 17 uur een persconferentie naar aanleiding van de Iraanse aanvallen op twee luchtmachtbasissen in Irak. U kunt de persconferentie live volgen bovenaan deze liveblog. Mogelijk moet u uw browser even refreshen om de video te zien.

  20. Minister Goffin: 'Niemand wint bij een groot conflict'

    Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) roept op tot dialoog en niet te vervallen in een opbod. "Niemand heeft te winnen bij een groot conflict" tussen Iran en de Verenigde Staten, aldus minister Goffin. 

    De minister bevestigt ook dat de Belgische militairen ongedeerd bleven bij de aanvallen. Maar om hun veiligheid te verzekeren, worden geen verdere details bekendgemaakt over de aard en de plaats van hun activiteiten.

    In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken gaf Goffin nog mee dat er zich momenteel 88 Belgen in Irak bevinden. 25 van hen zijn in Bagdad, van wie er 15 de Iraakse en Belgische nationaliteit hebben.

    Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.Beeld BELGA
  21. President Iran: 'Ze zijn slim, VS zullen nu niets meer uithalen'

    "Het is duidelijk bewezen dat we niet achteruitkrabbelen voor de Verenigde Staten." Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd. "Als de VS nog een misdaad willen plegen, dan moeten ze weten dat ze een nog straffer antwoord mogen verwachten. Maar ze zijn slim, ze zullen nu niets meer uithalen."

    Hij zei voorts nog dat Soleimani moet gewroken worden door het gras voor de voeten van de VS weg te maaien in de Golfregio en dat hij daarvoor rekent op de andere Golfstaten. Hij zinspeelde zo op de mantra van het regime dat álle Amerikaanse militairen uit het Midden-Oosten moeten verdreven worden.

    Iraans president Hassan Rohani.Beeld afp
  22. Turkije en Rusland roepen Iran en VS op om aan tafel te gaan

    Turkije en Rusland roepen de Verenigde Staten en Iran op om hun geschillen op diplomatieke wijze op te lossen. De landen willen de opgelopen spanningen in de regio de-escaleren. Dat zeiden Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan tijdens een gezamenlijke persconferentie na het openen van een gaspijplijn in Turkije.

  23. 'Irak moet niet opdraaien voor externe rivaliteiten'

    "Irak moet niet de prijs betalen voor externe rivaliteiten." Dat zegt de missie van de Verenigde Naties in dit land, na de aanval van Teheran op Iraakse basissen waar Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn.

    "We roepen dringend op tot terughoudendheid en tot een hervatting van de dialoog", voegt de missie er in een mededeling aan toe. "De recente raketaanvallen in Erbil en Anbar leiden enkel tot een escalatie van het conflict en schenden andermaal de Iraakse soevereiniteit", aldus UNAMI (UN Assistance Mission for Iraq).

  24. Trump legt om 17 uur verklaring af

    De Amerikaanse president Donald Trump legt vandaag om 17 uur Belgische tijd een verklaring af over Iran, zo verluidt officieel.

  25. Analyse

    Wint IS bij de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani en zijn Iraakse collega Abu Mahdi al Mohandis? Het Amerikaanse leger, ooit door wijlen IS-leider Abu Bakr al Baghdadi omschreven als ‘agenten van de Joden en de kruisvaarders’, had geen mooier cadeau aan de terreurgroep kunnen geven.

    Lees: Dood Iraanse generaal is godsgeschenk voor IS in Irak

    Amerikaanse soldaten in Irak.Beeld Photo News
  26. Amerikaanse troepen in Syrië op hun hoede

    De Amerikaanse soldaten die bij de Syrische Koerden zijn ingezet in het oosten van Syrië, zijn op hun hoede na de raketaanval in Irak. Dat meldt het Syrische Observatorium van de Mensenrechten.

    De Amerikaanse troepen voeren zware patrouilles uit nabij het olieveld Koniko, ten noordoosten van Deir ez-Zor in het oosten van Syrië, aldus de ngo. Ook militieleden van de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) werden gespot op gepantserde voertuigen, met raketlanceerders, tijdens patrouilles in het gebied. Nog volgens het observatorium vliegen Amerikaanse drones aanhoudend boven het gebied van de Eufraat. Het is niet duidelijk hoeveel Amerikaanse soldaten zich nog in het land bevinden.

  27. Iraakse premier wil ‘open oorlog’ voorkomen

    Iraaks premier Adel Abdel Mahdi roept de VS en Iran op zich niet te laten meeslepen in "open oorlogsvoering", waarbij "Irak en de regio tot de eerste slachtoffers zullen behoren." Op Twitter stelt hij via een woordvoerder dat Irak "elke aanval op zijn soevereiniteit en geweld op zijn land afwijst".

    Ook de Koerdische premier Masrour Barzani pleitte in een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo om te zoeken naar manieren om de "situatie te deëscaleren en te beperken". 

    Terwijl de Iraakse regeringsleiders aansturen op deëscalatie, lijken pro-Iraanse milities in Irak uit op een eigen vergeldingsactie. De vooraanstaande Iraakse militieleider Qais Khazali tweet dat het tijd is voor Irak om ook zelf de dood van Qassem Soleimani te wreken. "Het Iraakse antwoord zal niet kleiner zijn dan de omvang van het Iraanse antwoord, en dit is een belofte."

    Iraaks premier Adel Abdel Mahdi.Beeld AFP
  28. Aanvallen maakten geen slachtoffers

    Zowel Irak als de verschillende landen die troepen ontplooid hebben in Irak geven te kennen dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de Iraanse raketaanval. Het lijkt erop dat Iran schoot om te missen, zegt een anonieme Amerikaanse regeringsbron aan Bloomberg. 

    Ook Defensie in België zegt dat er geen Belgen slachtoffer geworden zijn van de aanval. Teheran beweert dan weer dat bij de raketaanvallen 80 Amerikanen zijn omgekomen en dat er schade is aangericht aan Amerikaanse helikopters.

  29. Zo blijft u op de hoogte

    Er komt heel wat informatie op u af vandaag. Zo kunt u op de hoogte blijven:

    Download de app van De Morgen en krijg een bericht bij belangrijk nieuws

    • Krijg onze DM Breaking nieuwsbrief bij zeer uitzonderlijk nieuws

  30. Nieuwe beelden van raketten

    Het Iraanse regime heeft nieuwe afbeeldingen van de afgevuurde raketten verspreid.

    Beeld AFP
    Beeld AFP
    Beeld AFP
  31. NAVO veroordeelt aanval en roept Iran op af te zien van verder geweld

    De NAVO veroordeelt de Iraanse raketaanvallen op Amerikaanse en coalitietroepen in Irak. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de militaire verdragsorganisatie, roept Iran opnieuw op om af te zien van verder geweld.

    "De bondgenoten blijven overleggen en blijven geëngageerd voor onze trainingsmissie in Irak", zegt hij op Twitter.

    De NAVO had dinsdag nog aangekondigd tijdelijk een deel van de troepen uit Irak terug te trekken en andere doorheen te land te herpositioneren. Die beslissing kwam er om de veiligheid van de troepen te beschermen. De training van Iraakse strijdkrachten had de verdragsorganisatie eerder al opgeschort.

  32. 'Iraakse milities staan klaar voor aanval op Amerikaanse bases'

    Pro-Iraanse milities in Irak willen aanvallen gaan uitvoeren op Amerikaanse bases in het land. De commandant van de Hashed al-Shaabi militie vindt dat het "tijd is voor een Iraaks antwoord" op de raketaanval van de VS waarbij ook de tweede man van de militie omkwam. "Onze vergelding zal niet minder zijn dan die van Iran."


    Leden van de Hashed al-Shaabi-militie.Beeld AFP
  33. Iran bracht Irak op de hoogte van nakende aanval

    Iran heeft Irak verwittigd aanvallen te zullen uitvoeren tegen Amerikaanse soldaten op Iraaks grondgebied.

    "Woensdag na middernacht hebben we een gesproken officieel bericht ontvangen van de Islamitische Republiek van Iran, om te melden dat het antwoord op de moord op martelaar Qassem Soleimani begon of binnenkort zou beginnen en dat de aanvallen zich beperkten tot de zones waar het Amerikaanse leger in Irak aanwezig is, zonder meer details over de plaatsen te geven", aldus het kantoor van ontslagnemend premier Adel Abdel Mahdi.

  34. Khamenei: 'Dit soort militaire actie is niet genoeg'

    "De Verenigde Staten hebben een slag in het gezicht gekregen", zegt ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, na de Iraanse raketaanvallen. “En wanneer het echt tot een confrontatie komt, zijn militaire acties van dit kaliber niet genoeg.”

    Khamenei wil een einde te maken aan de "corrupte aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten".

    Ayatollah Ali Khamenei.Beeld REUTERS
  35. David Criekemans (UA): 'Iran wil de lont uit het kruitvat'

    "Het was in Irans eigen belang om de reactie proportioneel te houden", analyseert professor internationale politiek David Criekemans. "Het lijkt er op dat we in een pauze terecht zullen komen.”

    Iraanse raketten tentoongesteld (Archiefbeeld).Beeld REUTERS
  36. Luchtvaartmaatschappijen passen vliegroutes aan

    Verschillende luchtvaartmaatschappijen passen hun vliegroutes boven het Midden-Oosten aan, na de Iraanse raketaanval. Onder meer Air Canada, Malaysia Airlines en Singapore Airlines nemen maatregelen. En het Duitse Lufthansa schrapte een vlucht naar de Iraanse hoofdstad Teheran. 

  37. De getroffen bases

    De luchtmachtbases van Aïn al-Assad en Erbil zijn onder vuur genomen. Dat zijn officieel Iraakse bases, maar er zijn ook heel wat Amerikaanse troepen gestationeerd.

    Amerikaans president Donald Trump bracht vorig jaar nog een bezoek aan Aïn al-Assad.

    Waarom zijn net deze bases getroffen? "Er valt heel veel symboliek te decoderen aan deze aanval", analyseert UA-professor David Criekemans.

  38. Belgische militairen zijn ongedeerd

    De handvol Belgische militairen in Irak zijn ongedeerd, zo meldt Defensie. Geen van hen was betrokken bij de aanval.

    Het Nederlandse ministerie van Defensie liet ook weten dat er geen Nederlanders omgekomen zijn of gewond zijn geraakt.

  39. Twintigtal raketten afgevuurd, geen Iraakse soldaat geraakt

    Het Iraakse leger meldt dat 22 raketten zijn ingeslagen, zonder "slachtoffers onder de Iraakse troepen" te maken. 


    De Aïn al-Assad-basis voor de aanval.Beeld AP

    "Tussen 1.45 uur en 2.15 uur werd Irak gebombardeerd door 22 raketten - 17 op de luchtmachtbasis Aïn al-Assad (...) en 5 op de stad Erbil - die allemaal installaties van de coalitie hebben getroffen", aldus het legercommando in een persbericht. Met coalitie doelt het leger op de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

    "Er is geen enkel slachtoffer in de rangen van de Iraakse troepen."

  40. Dalende beurzen, stijgende olieprijzen

    Kort na het bekend worden van de beschietingen daalden de beurzen in de Verenigde Staten met ruim een procent. In Japan sloot de sterindex Nikkei met een verlies van 1,6 procent, nadat hij dinsdag nog 1,6 procent hoger was gegaan. Ook elders in Azië stonden er verliezen in de tabellen.

    De beursgraadmeter in Shanghai raakte tussentijds 1,2 procent kwijt en de Hang Seng-index in Hongkong leverde eenzelfde percentage in. De Kospi in Seoel verloor eveneens 1,2 procent en de Australische All Ordinaries in Sydney ging 0,1 procent lager de dag uit. De Amerikaanse olieprijs steeg met meer dan 4 procent tot net iets boven 65 dollar per vat.

  41. 'Amerikaanse soldaten waren gewaarschuwd'

    De Amerikaanse soldaten in Irak waren gewaarschuwd voor de Iraanse raketaanval. Dankzij een snel alarm konden zij die zich in een gevarenzone bevonden, zich in veiligheid kunnen brengen in bunkers, zo meldt de Amerikaanse zender CNN op gezag van een legerfunctionaris.

  42. Iran claimt 80 Amerikaanse doden

    Iran claimt 80 Amerikanen te hebben gedood. Het regime vuurde naar eigen zeggen 15 raketten af die allen het beoogde doel troffen. Ook zou er grote schade zijn aan Amerikaans militair materieel. 

    Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde is de basis Aïn al-Assad "volledig verwoest".

    Een woordvoerder van het Amerikaanse Pentagon liet eerder weten dat er geen slachtoffers waren gevallen.

    Beeld EPA
  43. Beelden van de aanval

    Er zijn beelden opgedoken van de afgevuurde raketten. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Geen Deense troepen gewond

    Ook troepen van Denemarken kwamen onder vuur door de Iraanse raketten. Daarbij zijn geen doden of gewonden gevallen, verzekert het Deense leger op Twitter. Er verblijven 130 Deense soldaten in het kamp Aïn al-Assad.

  45. Iran: 'Amerikaanse agressie zal beantwoord worden'

    Iran belooft meteen Amerikaanse vergelding hard te zullen beantwoorden. "We hebben nooit oorlog gewild, maar elke agressie zal een verpletterende reactie krijgen", laat een woordvoerder van het regime weten.

  46. Geen Amerikaanse burgerluchtvaart

    De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft na de aanvallen alle Amerikaanse civiele luchtvaart geschorst in de Perzische Golf, de Golf van Oman, Irak en Iran. 

    "Wegens verhoogde militaire activiteit en stijgende politieke spanning zullen geen Amerikaanse burgervliegtuigen meer in de regio mogen vliegen."

  47. Trump: 'Alles in orde!'

    Het Witte Huis liet nog tijdens de aanval weten dat president Trump de situatie monitort. 

    In de loop van de nacht stuurde Trump via Twitter zelf ook een bericht naar buiten. "Alles is in orde! Raketten vanuit Iran afgevuurd op twee militaire basissen in Irak. Inventarisatie van schade en slachtoffers wordt nu gemaakt. Tot nu toe alles oké! We hebben het meest krachtige en best uitgeruste leger ter wereld. Ik leg morgenochtend een verklaring af", klonk het.


    Twitter bericht wordt geladen...

  48. Twitteroorlog

    Een topadviseur van het Iraanse regime tweet een Iraanse vlag. Dat lijkt een reactie op Trumps tweet vlak na de aanval vorige week waarbij Soleimani omkwam. De president stuurde toen een tweet met de Amerikaanse vlag de wereld in.

    Twitter bericht wordt geladen...

  49. Pentagon bevestigt

    Het Pentagon bevestigt dat de VS onder vuur genomen zijn en beraadt zich over een reactie. "We evalueren de situatie en we bekijken welk antwoord we zullen geven", klinkt het. Volgens het Amerikaanse leger werden meer dan tien ballistische raketten door Iran afgevuurd op verschillende doelen in Irak.

  50. Iraanse buitenlandminister: 'Geen escalatie'

    De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif laat via Twitter weten dat Iran "proportionele zelfverdedigingsmaatregelen genomen heeft". 

    "We zoeken geen escalatie of oorlog, maar zullen onszelf tegen elke vorm van agressie verdedigen", twitterde hij

    Twitter bericht wordt geladen...