Personeel Sheraton-hotel Brussel voelt zich gepakt

Het doek is definitief gevallen voor het Sheraton-hotel in Brussel, het grootste hotel van ons land dat gisteren failliet is verklaard. Vandaag zijn de laatste gasten naar andere hotels verhuisd. De tweehonderd werknemers staan op straat. De uitbater zegt dat er niet meer genoeg gasten kwamen na de aanslagen in maart. Maar volgens sommigen heeft hij het hotel bewust laten failliet gaan.

wver

De klanten die na woensdag nog overnachtingen geboekt hadden, krijgen een nieuwe kamer in een van de zeven hotels die de Starwood Hotels groep nog uitbaat in Brussel. Ook alle onkosten worden vergoed, verzekert Starwood.

Naast de klanten komt ook een tweehonderdtal werknemers op straat te staan. "Ons personeel heeft vandaag zijn laatste werkdag. Het is ons nog gelukt om iedereen een dertiende maand uit te betalen en een voorschot te geven op hun loon", vertelt Kurt Renold, area manager Starwood hotels Benelux.

Starwood Hotels probeert zoveel mogelijk ontslagen zelf op te vangen binnen de eigen keten, maar krijgt ook steun van het Gewest, de Brussels Hotels Association en Actiris. Die hebben alle beschikbare posten in de hotelsector verzameld en doorgegeven aan Starwood Hotels.

De aanslagen in Parijs en Brussel, de werken aan het Rogierplein, de voetgangerszone zijn allemaal redenen die eerder opgesomd werden en aanleiding zijn voor de sluiting van het Sheraton. Eric Catry van de federatie Horeca Brussel ziet echter één reden voor het faillissement; de financiële situatie van de Zweeds-Britse investeerder Rolf Nordström. "De aanslagen, de werken en de voetgangerszone hebben strikt gezien niets met het failliet te maken. De twee hotels die zich nog op het Rogierplein bevinden (nvdr. Hilton en Crowne Plaza) draaien goed en gisteren was het Sheraton nog bijna helemaal bezet. De economie is aan het heropleven."

Het gebouw werd in 2009 voor 1 symbolische euro gekocht van Starwood. Dat gebeurde met het oog op de werken die er in het hotel moeten uitgevoerd worden, want het gebouw zit namelijk vol asbest "In het managementcontract stond dat er werken moesten gebeuren. Maar die zijn niet gebeurd. Nordström heeft zelfs geen bouwaanvragen ingediend bij de gemeente Sint-Joost-Ten-Node", aldus Catry.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen