Direct naar artikelinhoud
Carlos Ghosn

Gevallen automagnaat Carlos Ghosn bijt van zich af: ‘Ik ben niet gevlucht voor justitie, ik ben ontsnapt voor het onrecht’

Carlos Ghosn.Beeld AFP

Carlos Ghosn beschuldigt Nissan ervan samen te spannen met het Japanse gerecht. Op zijn eerste publieke optreden sinds zijn spectaculaire vlucht uit Japan eind vorig jaar zei de voormalige topman van Nissan en Renault dat er bij Nissan ontevredenheid heerste over de te grote Franse invloed binnen het partnerschap met Renault, en was dat de reden voor zijn arrestatie.

In Japan moest Ghosn voor de rechter verschijnen wegens financieel gesjoemel. Maar volgens de gevallen autobons zijn de aanklachten tegen hem ongegrond. “Ik ben niet gevlucht voor justitie, maar ik ben ontsnapt voor het onrecht en vervolging”, klonk het in het Engels. Met zijn publieke optreden hoopt hij “zijn eer te herstellen”. Volgens Ghosn werd hij door de Japanners als schuldig beschouwd, en had hij dus geen andere keuze dan te vluchten. “Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven, maar ik moest het doen om mezelf te beschermen.”

Over de manier waarop hij precies is ontsnapt, wilde hij niet uitweiden. Carlos Ghosn ontsnapte op 29 december met een hoed op zijn hoofd en een fijnstofmaskertje over neus en mond uit zijn streng bewaakte appartement in Tokio. Ghosn had even voordien vernomen dat zijn tweede rechtszaak werd verdaagd naar 2021. Hij vreesde voor een oneerlijk proces. “Ik ben brutaal weggerukt bij mijn werk, mijn familie en mijn vrienden. Ik werd acht uur per dag ondervraagd, zonder aanwezigheid van mijn advocaten. De aanklager zei me meermaals: ‘Het zal erger voor je worden als je niet bekent.’”

Privéjet

Turkije heeft een onderzoek ingesteld naar zijn ‘illegale vertrek’ uit Japan, lieten de Turkse autoriteiten weten. Vier piloten van een privéluchtvaartmaatschappij, twee man grondpersoneel en een manager zijn aangehouden. Ghosn zou met een privéjet van de Japanse luchthaven Kansai via Istanbul naar Libanon zijn gevlogen. De reis is echter bij geen enkele grensovergang geregistreerd, behalve bij de Libanese autoriteiten. Die zeggen dat Ghosn legaal het land is binnengekomen.

Ghosn was op de persconferentie vergezeld van zijn echtgenote Carole. Hij zei bij de start meteen “erg gehecht te zijn aan zijn familie”. Zijn echtgenote verklaarde eerder al in een interview dat ze niets afwist van de vluchtplannen. “Ik was in Beiroet met de kinderen om Kerstmis te vieren, toen iemand me opbelde en zei dat hij een grote verrassing had voor mij.”

Interpol heeft op vraag van Japan een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ghosn. Donderdag zou hij een eerste keer voor de rechter in Beiroet moeten verschijnen. Libanon is niet van plan om hem uit te leveren, klonk het eerder al. Ghosn heeft de Franse, Libanese en Braziliaanse nationaliteit. De Libanese minister van Justitie Albert Serhan sloot bij voorbaat uitlevering aan Japan uit, omdat Libanon en Japan geen uitleveringsverdrag hebben. De zogenaamde red notice, een officieel aanhoudingsverzoek van Interpol, kan Serhan echter niet zomaar naast zich neerleggen. Libanon “zal zijn plicht doen” door zelf een onderzoek in te stellen, aldus Serhan. “De openbare aanklager zal niet met de armen over elkaar blijven zitten.” 

Privéjet
Beeld EPA

Sterrenstatus

Dat kan betekenen dat de automagnaat, die in Libanon een soort sterrenstatus heeft, in eigen land wordt ondervraagd. Ook Frankrijk zou geen uitlevering overwegen, aldus de Franse justitie. Ook in Frankrijk is Ghosn onderzocht wegens fraude, zonder dat daar een aanklacht uitkwam. Naar verluidt zou de familie Ghosn zo’n 35 miljoen dollar hebben verduisterd bij Nissan en nog eens 10 miljoen dollar bij Renault. De autoconstructeurs hebben een klacht ingediend, en een intern onderzoek bevolen.

Intussen houdt Ghosn vast dat het allemaal leugens zijn. Hij is, zo luidt zijn verdediging, het slachtoffer van een politiek complot. De drie automakers Renault, Nissan en Mitsubishi zouden volgens Ghosn nauwer gaan samenwerken, maar vooral bij Nissan leefde de vrees dat Ghosn dan te veel macht zou krijgen. Daarom moest een stok gevonden worden om hem te slaan.