Direct naar artikelinhoud
5G-internet

Veiligheidsdiensten waarschuwen regering voor 5G van Huawei

Toenmalig premier Charles Michel ontmoet de Chinese president Xi Jinping.Beeld Photo News

Het ziet ernaar uit dat de regering technologie van het Chinese Huawei gaat weren voor de nieuwe 5G-netwerken, weliswaar zonder dat met zo veel woorden te zeggen. De veiligheidsdiensten adviseren het op één na hoogste veiligheidsniveau.

“Onze veiligheidsdiensten adviseren het beschermingsniveau 4 (...), een beperking van het gebruik van onderdelen van 5G-apparatuur die afkomstig zijn van niet-betrouwbare leveranciers.” Dat staat in het antwoord van minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open Vld) op een parlementaire vraag van Michael Freilich (N-VA). 

De Europese Telecomraad heeft vijf veiligheidsniveaus gedefinieerd bij de uitrol van 5G. Het laagste niveau is de huidige situatie, waarbij de markt volledig kan spelen. Het hoogste niveau verbiedt elke apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers. 

Het niveau dat de Belgische veiligheidsdiensten aanraden zit daar net onder: een beperking van onderdelen die van cruciaal belang zijn. Uiteindelijk zal de regering daarover beslissen, maar De Backer bevestigt aan De Morgen dat veiligheidsniveau vier zijn voorkeur heeft. “Dat is op dit moment mijn preferentiële piste.”

De vijf veiligheidsniveaus

Niveau 1: huidige niveau van beveiliging.

Niveau 2: extra monitoring en controle van apparatuur.

Niveau 3: beperking van het gebruik door de overheid van apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers.

Niveau 4: beperking van apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers.

Niveau 5: volledig verbod op apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers.

Een volgende euvel is definiëren wie een niet-betrouwbare leverancier is. In een hoorzitting met de veiligheidsdiensten in de Kamer in december stelde de Staatsveiligheid enkele uitsluitingscriteria voor, zoals het autoritaire karakter van het land van herkomst, de afhankelijkheid van het bedrijf van de nationale overheid en de hoeveelheid staatssteun. 

Iedereen weet dat het dan over Chinese spelers gaat, zoals Huawei en ZTE, maar om concurrentiële en diplomatieke redenen is het niet gewenst dat uit te spreken. 

Lopende zaken

De Backer wil een wettelijk kader ontwikkelen om de uitsluitingscriteria te bepalen, maar graag in overleg met Europa. “Tegen eind januari zal de Europese Commissie met een toolbox van maatregelen komen”, zegt De Backer. 

Freilich wil een versnelling hoger schakelen. “Veiligheid is een bevoegdheid van de lidstaten zelf”, zegt de N-VA’er. “Nederland en Frankrijk hebben al stappen gezet, er is geen reden waarom wij zouden achterblijven. Het advies van de veiligheidsdiensten is een wake-upcall.”

Lopende zaken
Beeld AFP

In heel Europa is er discussie over de uitrol van de nieuwe generatie mobiel internet. 5G is bijzonder veelbelovend en cruciaal voor toepassingen in realtime, zoals zelfrijdende auto’s, de aansturing van robots en chirurgie op afstand. 

Bovendien is de marktleider in 5G-technologie, het Chinese Huawei, door de Amerikaanse president Donald Trump op een zwarte lijst geplaatst, omdat hij stelt dat de Chinezen via hun netwerktechnologie spioneren. 

Mede op stevig aandringen van de VS besloot ook Nederland afgelopen december Huawei beperkingen op te leggen. De Nederlandse regering nam een besluit om het telecombedrijf te weren uit de gevoeligste delen van mobiele netwerken, de kern, zeg maar. 

Er zijn niet alleen veiligheidsredenen, er is ook een handelsoorlog aan de gang is, die overwaait naar Europa. Naast Huawei zijn Ericsson en Nokia de prominentste bedrijven – beide Scandinavisch. 

“5G is delicate infrastructuur, die inderdaad met de nodige voorzichtigheid moet worden behandeld”, zegt Jurgen Thysmans, woordvoerder van Huawei België. “Die strenge eisen zijn dus niet meer dan normaal, maar ze moeten wel gelden voor iedereen.”