Verdeeldheid bij politici over gelekte nota van informateurs

Voor Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne is de uitgelekte voorlopige nota van informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez een “goeie basis” voor regeringsonderhandelingen. Volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo klopt de informatie over de uitgelekte voorlopige nota van de informateurs Coens en Bouchez niet helemaal.

“Ik denk dat het een goeie aanzet is. Op basis daarvan kunnen we spreken”, zei VanQuickenborne donderdag bij Villa Politica.

LEES OOK. Gelekte nota toont dat informateurs N-VA niet naar uitgang wilden duwen, maar: “Paars-groen of paars-geel: de keuze ligt nog altijd bij CD&V”

Woensdagavond laat lekte in verschillende kranten een voorlopige nota uit van informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens. Daarin lijken de partijvoorzitters van respectievelijk CD&V en MR terug te grijpen naar de recepten van de regering-Michel, wat dan weer niet helemaal naar de zin zou zijn van de linkse partijen en Open VLD.

LEES OOK. Informateur Bouchez reageert kwaad op “onjuiste informatie” over nota “die nog niemand gelezen heeft”

De burgemeester van Kortrijk maakte er nooit een geheim van dat hij eerder in de richting van een federale coalitie mét N-VA denkt, maar hij schaart zich naar eigen zeggen achter het partijstandpunt. “Er zijn natuurlijk een aantal dingen die er niet in staan en het kan natuurlijk nog liberaler, dat zegt ook de partij, maar het staat alvast mijlenver van de nota van Magnette, die ‘imbuvable’ was”, zegt hij. “Op basis hiervan kunnen we spreken.”

Voor Van Quickenborne is het nu hoog tijd om rond de tafel te gaan zitten “met alle partijen die positief zijn over de nota”, en “is het logisch dat zij die dat niet zijn, de zaal verlaten”. Coens en Bouchez gaan maandag langs bij de koning.

LEES OOK. N-VA positief over gelekte nota van informateurs: “Houdt iets meer rekening met de politieke realiteit in Vlaanderen

“Klopt niet helemaal”

Volgens Kristof Calvo klopt dat beeld van de uitgelekte nota niet helemaal. “Er circuleren dingen die kloppen, andere zaken kloppen niet. Ik heb trouwens begrepen dat men die nota nog sterk gaat bijschaven”, zei hij donderdag in Villa Politica op Eén. Volgens de fractieleider van Groen in de Kamer is het “evident” dat de nota anders zou zijn dan die van Magnette, maar zijn er ook overeenkomsten. “De verschillen zijn minder groot dan sommigen doen uitschijnen.”

Calvo roept zijn collega-politici alvast op geen vertrouwelijke informatie meer te lekken aan de pers. “Wij hebben onze opmerkingen overgemaakt aan de informateurs en zo hoort het ook. Ik vind het heel fout dat sommige collega’s nu weer aan politiek willen doen op de bühne. Wie dat doet, heeft het slecht voor met het land.”

Minimumpensioen

Wat opvalt, is dat het minimumpensioen van 1.500 euro niet in de gelekte nota staat. Nochtans had de voormalige informateur Paul Magnette al aan het begin van zijn opdracht gezegd dat geen enkele partij daartegen gekant was. Voor Kamerlid Joris Vandenbroucke (sp.a) is zo’n minimumpensioen voor iedereen met een volledige carrière “dé eis” om deel te nemen aan een regering, zo luidde het in de wandelgangen van de Kamer. “Wie zijn leven lang gewerkt heeft, moet kunnen rekenen op een pensioen van minimum 1.500 euro en geen eurocent minder”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen