Direct naar artikelinhoud
Vliegtuigramp Iran

Na VS zegt ook Canada: ‘Volgens bronnen is gecrasht vliegtuig neergeschoten door Iran’

De Canadese premier Justin Trudeau.Beeld REUTERS

Amerikaans president Donald Trump gelooft niet dat het gecrashte Oekraïense vliegtuig in Iran door een ongeluk is neergestort. Ook de Canadese premier Justin Trudeau geeft aan dat verschillende bronnen melden dat het vliegtuig neergeschoten is door Iran, ‘mogelijk per ongeluk’. Bij de crash kwamen 176 mensen om het leven, onder wie ook 63 Canadezen. The New York Times heeft videobeelden van de inslag online gezet.

en

Trudeau stak de persconferentie van wal met zijn diepste medeleven te getuigen aan de nabestaanden van de vliegramp. “Niet alleen Canada, maar de hele wereld is in shock.” Volgens Trudeau hebben verschillende bronnen gemeld dat het vliegtuig neergeschoten is door Iran. Dat is mogelijk per ongeluk gebeurd, aldus Trudeau. Hij vraagt om een grondig onderzoek. 

President Trump had zich eerder vandaag tijdens de persconferentie laten ontvallen dat hij “het gevoel heeft dat er iets verschrikkelijks is gebeurd”. Ook volgens anonieme regeringsbronnen in de VS zou uit satelliet- en andere gegevens blijken dat het vliegtuig door een Iraanse raket uit de lucht is geschoten. Dat zou “per ongeluk” gebeurd zijn, klinkt het.

Op videobeelden die The New York Times online plaatste, zou de inslag van de raket te zien zijn. Er is een kleine explosie te zien op het moment dat de raket het vliegtuig raakt. Het toestel blijft vervolgens nog een tijdlang brandend vliegen, terwijl het probeert terug te keren naar de luchthaven.

‘Alle oorzaken worden onderzocht’

Oekraïense autoriteiten hadden vandaag al laten weten verschillende mogelijke oorzaken te onderzoeken voor de crash van de Boeing 737 van Ukraine International Airlines gisteren in Teheran. Onder de hypothesen zijn er een raketinslag, een aanslag en een technisch probleem. Onder de mogelijke oorzaken zijn het afvuren van een luchtafweerraket naar de Boeing, de ontploffing van een bom aan boord, een botsing van het toestel met een drone of een technische panne. De crash vond plaats in dezelfde nacht dat Iran raketten afvuurde naar Amerikaanse bases in Irak.

‘Wij onderzoeken minutieus alle hypothesen’, zei tegenover het Franse persbureau AFP Serguiï Danylov, secretaris van de Oekraïense Veiligheids- en Nationale Defensieraad. Geen enkele van de pistes is prioritair, voegde hij eraan toe.

Lees ook:

Oorzaken vliegramp Iran onduidelijk: ‘Piloten Oekraïens vliegtuig vroegen niet om hulp

Kiev heeft 45 deskundigen naar Teheran gestuurd om de oorzaak van de crash te bestuderen. Eens aangekomen, hoopt het team te kunnen deelnemen aan het onderzoek, in het bijzonder het ontsleutelen van de zwarte dozen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Ook wil het team de crashsite onderzoeken of te kijken of er resten te vinden zijn van een eventuele raket die door Iran zou zijn afgevuurd. Op sociale media circuleren beelden van de resten van een Tor-M1-raket van Russische makelij, maar het is onduidelijk of die beelden echt zijn.

Volgens Danylov hebben sommige van de uitgestuurde deskundigen ook deelgenomen aan het onderzoek naar de crash van MH17. Die is in 2014 boven het oosten van Oekraïne door een raket neergeschoten, met 298 doden als gevolg. 

Reddingswerkers op de site van de crash.Beeld Photo News

‘Onzin’

Iran blijft ondertussen bij de piste van een ongeluk en zegt dat het vliegtuig in brand vloog voor het neerstortte. Spreken over een raket is “onzin”, klinkt het vanuit Teheran. “Verschillende binnenlandse en internationale vluchten vlogen op hetzelfde moment in het Iraanse luchtruim op dezelfde hoogte van 8.000 voet. Dat verhaal van een inslag van een raket op het vliegtuig kan helemaal niet correct zijn”, zegt het Iraanse ministerie van Transport in een persbericht. Ali Abedzadeh, de voorzitter van de Organisatie van de Iraanse Burgerlijke Luchtvaart (CAO) en de viceminister van Transport, zegt in hetzelfde bericht dat “dergelijke geruchten onzin” zijn.

Over de zwarte dozen van het toestel die woensdag zijn gevonden, zei Abedzadeh dat “Iran en Oekraïne de middelen hebben om de informatie daaruit te downloaden”. “Maar als er meer gespecialiseerde maatregelen nodig zijn om de informatie eruit te halen en te analyseren, kunnen we dat doen in Frankrijk of in andere landen.”

Johnson: ‘Zeer zorgwekkende informatie’

De Britse premier Boris Johnson heeft vanmiddag een “volledig, geloofwaardig en transparant” onderzoek geëist naar de crash. “De informatie die we hebben is zeer zorgwekkend en we bekijken die met spoed”, zei een woordvoerder van Downing Street, na een telefoontje tussen de Britse premier en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Hij gaf geen verdere details.

Eerder liet de Canadese premier Justin Trudeau al weten geen enkele piste uit te sluiten in verband met de vliegtuigcrash waarbij 63 Canadezen om het leven kwamen. Iran heeft gezegd de zwarte dozen niet aan Amerikanen of Boeing te zullen overhandigen. Getuigen zouden gezien hebben hoe het toestel eerst in brand stond voor het neerstortte, aldus de autoriteiten. 

Johnson: ‘Zeer zorgwekkende informatie’
Beeld Photo News