Direct naar artikelinhoud
Dood Soleimani

Trump: ‘Iran wilde ambassade VS in Bagdad opblazen’

President Trump.Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven tot het doden van de Iraanse generaal Soleimani in Irak omdat de Iraniërs de Amerikaanse ambassade in Bagdad wilden vernietigen. Dat heeft Trump vandaag gezegd tegen verslaggevers in het Witte Huis.

en

“We hebben een vreselijk monster gepakt”, aldus Trump. “We hebben hem uitgeschakeld. We hebben het gedaan omdat de Iraniërs onze ambassade wilden opblazen.”

Trump gaf opdracht voor de aanval op 2 januari op generaal Qassem Soleimani na gewelddadige protesten bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Die waren volgens de VS door Iran georkestreerd. Het Amerikaans ambassadepersoneel bleef ongedeerd.

Trump: “Dat was een volledig georganiseerd complot, en je weet wie het organiseerde - die man is er niet meer. Hij had meer dan die ambassade in gedachten.”

De Amerikaanse president zei verder dat hij de sancties tegen Iran had verzwaard na de raketaanval deze week op Iraakse bases die Amerikaans militair personeel huisvesten, maar gaf geen verdere details. “Het is al gedaan. We hebben ze verhoogd. Ze waren al zwaar, maar nu zijn ze nog aanzienlijk verzwaard”, vertelde Trump.