Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse Lagerhuis definitief akkoord met brexit-wet van premier Johnson

Het Britse parlement hoort de uitslag van de stemming over de brexit-wet aan.Beeld EPA

Het Britse Lagerhuis heeft vandaag definitief zijn goedkeuring gegeven aan de wetgeving die het mogelijk moet maken dat het Verenigd Koninkrijk eind deze maand uit de Europese Unie stapt.

De wet moet nog door het Hogerhuis, maar het staat wel vast dat ook de Lords ervoor zullen stemmen. Na drie jaar getouwtrek met Brussel en in het Britse parlement is de brexit dan op 31 januari een feit.

De brexit-wet werd met 330 tegen 231 stemmen aangenomen. Het was wel duidelijk dat de wet erdoor zou komen sinds de klinkende verkiezingszege die de Conservatieven onder leiding van premier Boris Johnson eind vorig jaar haalden. Voornaamste inzet van de verkiezingen was Johnsons belofte: Get Brexit Done

“Het is tijd om de brexit voor elkaar te krijgen. Deze wet doet dat”, zei brexit-minister Stephen Barclay vlak voor de stemming. Als ook het Hogerhuis akkoord gaat, krijgt Johnson het voor elkaar dat zijn land eind deze maand met een akkoord met Europa uit de EU vertrekt. Zijn voorgangster Theresa May deed eerder drie vergeefse pogingen haar deal met Brussel door het parlement te krijgen.

Overgangsperiode

Het gevaar dat het op een wanordelijk vertrek uitloopt is nog niet helemaal geweken. De regering-Johnson heeft tot 31 december dit jaar de tijd om een vrijhandelsverdrag met de EU af te sluiten om te voorkomen dat er allerlei tarieven gaan gelden voor de onderlinge handel. Ook moet nog een reeks andere zaken worden geregeld. Johnson heeft in de wet laten opnemen dat het Verenigd Koninkrijk niet om verlenging van de overgangsperiode zal vragen, maar de EU betwijfelt of elf maanden genoeg zijn om alles te regelen.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen waarschuwde eerder deze week dat het vrijwel onmogelijk is om een compleet vrijhandelsakkoord voor die tijd af te ronden. Volgens haar moeten de twee partijen zich concentreren op de punten die het grootste gevaar inhouden voor de onderlinge handel. Von der Leyen waarschuwde ook dat de Britten niet moeten verwachten dat zij onbelemmerde toegang krijgen tot de EU-markt zonder de garantie dat het Verenigd Koninkrijk zich houdt aan de afgesproken regels voor de rechten van werknemers, milieubescherming en anti-dumpingregels.