vrijdag 10 januari 2020 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Raymond Lemmens

veldlopen

Naar duel Schreurs-Schouten op Limburgs kampioenschap?

pk in tessenderlo

Het veldloopseizoen draait op volle toeren. Tussen de bedrijvigheid van de LCC-manches door vindt zondag op en rond de piste van LOOI in Tessenderlo het provinciaal kampioenschap plaats.

Bij de seniores mannen start titelverdediger Wout Daniëls opnieuw als topfavoriet, bij de vrouwen kan de titelstrijd met de recente terugkeer van Aria Schouten spannender worden. “Een podiumplaats zou realistisch zijn”, tempert de AVT’ster de hoge verwachtingen.

In de ATLA-cross van Lanaken van vorig weekend overschreed Schouten als vierde én eerste seniore de eindmeet en ging ze huidig Limburgs kampioene Anne Schreurs (GENK) met bijna twintig seconden vooraf. Ter vergelijking: in de Sinterklaasveldloop van Bree stonden beide voornaamste PK-protagonisten ook samen aan de start en telde de achterstand van Schouten op Schreurs zeventig (!) tellen. Van een vooruitgang gesproken.

“Het was best goed in Lanaken, maar je kunt geen crossen vergelijken”, is Schouten voorzichtig. “Daags vóór de cross van Lanaken heeft Anne op de indoorpiste van Gent de provinciale titel op de 1500m veroverd. Die vermoeidheid zal haar zeker parten gespeeld hebben. Maar ik ontken niet dat het elke week beter voor mij loopt. Door op 38.20 af te klokken tijdens de Kertscorrida in Meeuwen heb ik mezelf ook verbaasd.”

Gestopt

Maar wie is Aria Schouten (26), de nieuwe ster aan het veldloopfirmament?

“Ik ben van Peer afkomstig en ben de tweelingzus van Ester, de vriendin van atleet Arne Agten. We waren allebei aangesloten bij VMOL en liepen veel in het Antwerpse. Mijn zus en ik hebben allebei TEW in Leuven gestudeerd.”

 Raymond Lemmens

“In het seizoen 2015-2016 heb ik de spikes aan de haak gehangen. Ik was de motivatie om wedstrijden te lopen een beetje kwijt. Op Erasmus geweest, afgestudeerd en dadelijk beginnen te werken bij het account- en consultingbedrijf PWC. Het waren niet de kortste dagen. Ondertussen werk ik op de aankoop- en productontwikkelingsdienst voor Aerts nv in Geel, een bedrijf dat tafelbenodigdheden zoals servies, bestek, glazen produceert en voorziet, en woon samen met mijn vriend in Heusden-Zolder. Op professioneel vlak is het veel rustiger geworden, waardoor de zin in atletiek en wedstrijden is teruggekomen. In mijn competitieloze periode ben ik ook nooit gestopt met lopen. Ik trainde één- tot viermaal per week. In september heb ik me aangesloten bij de groep van Jos Maes in Houthalen en ben ik een basis beginnen te leggen voor deze winter. Het plezier in het lopen is helemaal terug. Tegenwoordig neem ik het niet meer zo au serieux en sta hierdoor met een gezonde dosis stress aan de start. Ik voel me heel ontspannen en de goede prestaties volgen dan vanzelf.”

Tweelingzus

Een tweelingzus die ook atletiek beoefent. Is het dan op het scherp van de snee tussen de zussen?

Schouten: “Ja, we zijn allebei competitief ingesteld en houden een wedstrijd in de wedstrijd. Wie de beste is? Ik, maar dat is momenteel niet onlogisch. Wie het meeste traint, steekt boven de andere uit. Of de provincies Limburg en Antwerpen een Schouten zullen kennen als provinciaal kampioen? Ik weet het niet. Ten eerste moet ik Anne kunnen voorafgaan op een parcours, waar ik nog nooit gelopen heb en ten tweede is het niet zeker of Ester start in Antwerpen.”

Zondag om 11.30u starten de kangoeroe- en de G-wedstrijden. De benjamins starten om 12.00u. De juniores en masters heren (35-50) sluiten om 16.05u de dag af.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws