Direct naar artikelinhoud
Slovenië

Houten standbeeld van Donald Trump in Slovenië gaat in vlammen op

Het beeld in Moravce heeft het maar een maand uitgezongen. 'Een aanval op de kunst en tolerantie', vindt de burgemeester.Beeld AFP

In Slovenië is een houten standbeeld van de Amerikaanse president Donald Trump in vlammen opgegaan. Het zou gaan om vandalisme, enkele maanden na de omstreden installatie van het standbeeld door een lokale architect. Melania Trump, de echtgenote van de president, is afkomstig van Slovenië.

en

Van het standbeeld van 8 meter hoog, bestaande uit houten planken, schiet niets meer over. De constructie toonde Trump in een blauw kostuum, met een rode das en zijn rechterarm gestrekt omhoog, waardoor het ironisch ook wel het Sloveense Vrijheidsstandbeeld werd genoemd.

De brandweer kwam in de nacht van woensdag op donderdag tussenbeide, maar kon niet verhinderen dat het standbeeld in de vlammen opging, meldt de burgemeester van Moravce, op een dertigtal kilometer van hoofdstad Ljubljana.

Het standbeeld stond nog maar sinds vorige maand in Moravce. Eind augustus was het nog ingehuldigd in een dorp in de buurt, maar de inwoners stoorden zich aan de talrijke nieuwsgierigen die het wilden aanschouwen. "Dit is een aanval op de kunst en de tolerantie, en de fundamentele waarden van Europa", aldus burgemeester Milan Balazic.