Direct naar artikelinhoud
Formatie

Op welke coalitie sturen de informateurs aan?

Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V).Beeld Tim Dirven

De federale informateurs zitten vrijdag samen met Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). De bedoeling is om duidelijkheid te krijgen over hun intenties, nadat de informateursnota door verschillende partijen werd afgeschoten.

Een bericht van de Franstalige krant La Libre stuurde gisteravond een schokgolfje door de Wetstraat. Op basis van anonieme bronnen wist de krant te melden dat de federale informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) wellicht vrijdag een voorstel zouden doen voor de samenstelling van de nieuwe federale regering.

In de omgeving van de informateurs valt te horen dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Gelet op de vele perslekken over onze nota, moeten we nu eerst uitklaren waar de convergenties tussen de partijen zitten.” De twee zaten donderdag uren samen om hun nota bij te schaven en zullen vrijdag ook bilateraal samenzitten met Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA).

De zenuwachtigheid in de Wetstraat blijft toenemen. Enkele dagen voordat Coens en Bouchez verslag moeten uitbrengen bij de koning, komende maandag, is het nog altijd niet duidelijk op welke regering zij aansturen. Wordt het de ‘Vivaldi-coalitie’, een regenboogcoalitie zonder N-VA? Of wordt het toch paars-geel, mét N-VA?

“De lekken hebben het proces niet bepaald versneld”, klinkt het in het kamp van de informateurs. Zij kunnen er niet mee lachen dat hun nota werd gelekt. De kans bestaat nu zelfs dat de twee ook maandag nog niet klaar zullen zijn om één coalitie naar voren te schuiven. Dat zou betekenen dat het moment van de waarheid nog maar eens wordt uitgesteld, en dat er nog geen preformateur aan zet komt. 

Kritiek van socialisten

In socialistische kring zijn ze niet mals voor Coens en Bouchez, die volgens sommigen “het grootste brolwerk ooit” hebben gemaakt. De hoop was dat Coens en Bouchez zouden voortborduren op de eerdere nota van PS-voorzitter Magnette, maar het omgekeerde is waar. Zo zou er in hun nota geen sprake meer zijn van een minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen.

De socialisten klagen dat CD&V geen keuze durft te maken. De Vlaamse christendemocraten zijn het laatste ontbrekende puzzelstukje om een regenboogcoalitie te vormen, maar informateur Coens lijkt voorlopig geen afstand te willen nemen van N-VA. Zo bevat de informateursnota de optie om onze kerncentrales langer open te houden dan 2025, iets waar N-VA al lang op aanstuurt.

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) ziet wel iets in de nota van Coens en Bouchez.Beeld BELGA

De christendemocraten spelen het hard. Hun filosofie: als andere partijen N-VA eraf willen rijden, dan zullen ze zelf het vuile werk moeten opknappen. “Als er nu nog partijen zijn die mordicus tegen N-VA blijven, dan kunnen ze niet zeggen dat het aan de inhoud ligt. Die ligt grotendeels vast in de informateursnota”, klinkt het.

Open Vld verdeeld

Ook Open Vld blijkt geen zekerheid meer te zijn. De liberale partij is andermaal verdeeld. Oorspronkelijk schoten de Vlaamse liberalen met scherp op Coens en Bouchez. De twee zouden amper liberale accenten in hun plannen hebben opgenomen, klonk het. Het feit dat grote ethische hervormingen rond euthanasie en abortus werden afgeblokt, ging er niet in.

Vincent Van Quickenborne verklaarde later echter dat de informateursnota toch best te pruimen viel. “De nota-Magnette was imbuvable, maar hier zit eten en drinken in.” Het toont aan dat er binnen Open Vld nog altijd een machtsstrijd woedt tussen de rechtsere stroming, die liever met N-VA regeert, en de linksere stroming rond partijvoorzitter Gwendolyn Rutten, die een regenboogcoalitie best ziet zitten.

Met andere woorden: N-VA is er nog niet afgereden. Integendeel. “Dit gaat de goede richting uit”, zegt fractieleider Peter De Roover, die de bal in het kamp van de PS legt. “Belangrijk is nu welke richting we uitgaan. In welke mate wil de PS tegemoetkomen aan wat in het noorden van het land leeft?”

De informateurs hopen vrijdag van N-VA en PS meer duidelijkheid te krijgen.