Direct naar artikelinhoud
Gent

De Krook in Gent ontsnapt aan megaboete

De Krook is een hypermodern gebouw in Gent dat dienstdoet als bibliotheek en onderzoekscentrum.Beeld Wannes Nimmegeers

De Gentse bibliotheek De Krook ontsnapt aan een boete van meer dan 11 miljoen euro wegens achterstallige btw. Het bedrag is na lange onderhandelingen teruggebracht tot ongeveer een derde. "Dat kunnen we binnen de organisatie opvangen", zegt directeur Krist Biebauw. "Er is geen extra geld nodig."

en

De Krook is een hypermodern gebouw in het centrum van Gent, waar naast een bibliotheek ook activiteiten van stadsdiensten en onderzoekscentrum IMEC plaatsvinden. Vorig jaar gaf de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) aan dat de vennootschap 11 tot 14 miljoen euro aan achterstallige btw en intresten verschuldigd was. Het gebouw was niet louter een bibliotheek en was dus niet over de hele lijn van btw vrijgesteld.

De uitbater ging in beroep en eind december werd over het dossier een akkoord bereik. Enkele delen vielen onder een regime van btw-vrijstelling, andere waren wel btw-plichtig. Over de finale btw-schuld is nog geen duidelijkheid.

De directie is tevreden dat er een doorbraak is, zodat ook duidelijkheid bestaat over toekomstige exploitatiekosten. Op die manier valt een obstakel weg voor toekomstige investeringen in De Krook.