Direct naar artikelinhoud
Vliegramp Iran

Slachtoffers van vliegtuigcrash kwamen uit minstens 7 landen: ‘Mijn vrouw had bij vertrek al slecht voorgevoel’

Een wake voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Ottawa, Canada.Beeld AFP

176 doden: de tol van de vliegtuigcrash in Teheran is loodzwaar. Stilaan krijgen al die slachtoffers nu ook een gezicht. Iran werd het zwaarst getroffen, maar er zaten ook veel Canadese studenten op het ramptoestel die via een tussenstop in de Oekraïense hoofdstad Kiev naar hun thuisland wilden vliegen.

Video wordt geladen...

Twintig minuten voor het vertrek had Sheyda Shadkhoo nog naar haar man in Toronto gebeld. Ze had er net een bezoek van drie weken aan haar moeder en zussen in Teheran opzitten, maar nu vroeg ze expliciet aan Hassan om haar gerust te stellen. “Tot mijn verbazing belde ze me nog”, vertelt de man aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. “Ze maakte zich zorgen over de spanningen die ontstaan waren met de Verenigde Staten na de dood van die Iraanse generaal. Ze wilde van mij horen dat er geen oorlog zou komen. Ik antwoordde dat ze zich geen zorgen hoefde te maken, er zou niets gebeuren.”

Mohsen Ahmadipour mocht vanwege een ongeldig ticket het vliegtuig niet op, zijn vrouw Rouja Azadian stapte wel in het toestel. Een paar dagen eerder bleek hij per ongeluk een deel van zijn vlucht geannuleerd te hebben. Hij zwaaide haar uit bij de douane en zou een ander toestel nemen. Het koppel, dat in 2014 getrouwd was, was in Iran voor een familiebezoek.

Saeed Tahmasebi studeerde aan de Imperial College, een topuniversiteit in Londen. Hij was samen met zijn vrouw op de terugweg. “Saeed was een briljante ingenieursstudent, we zullen nog lang deugd hebben van zijn bijdragen. Zijn verhaal bewijst het doorzettingsvermogen dat Iraanse studenten moeten hebben om te slagen in het buitenland”, liet directeur Shirin Hakim optekenen.

Beter leven

Voor de familie van Delaram Dadashnejad komt de klap extra hard aan. Zij had normaal gezien op 17 december al moeten terugvliegen naar Vancouver, maar die vlucht miste ze. Door problemen met haar studentenvisum moest ze nadien nog een hele tijd in het land blijven. 

Ardalan Ebnoddin Hamidi, zijn echtgenote Niloofar Razzaghi en hun tienerzoon Kamyar hadden genoten van twee weken vakantie in Iran. Nu wilden ze terugkeren naar hun thuisbasis Port Coquitlam in Canada.

Ayeshe Pourghader baatte een Perzische bakkerij uit in Vancouver, haar dochter Fatemah Pazavand hielp soms mee. “Ze keken er naar uit om Canadese staatsburgers te worden”, weet hun buurman Arash Azrahimi. “Ze vroegen regelmatig of ze mijn computer even mochten gebruiken om te zien hoe het met hun immigratiedossier zat. Ze kwamen naar Canada voor een beter leven en dan gebeurt dit.”

Arash Pourzarabi en Pouneh Gourji studeerden computerwetenschappen aan de universiteit van Alberta in Edmonton. Ze waren naar Iran gegaan om te trouwen. Vier van hun gasten kwamen ook om. 

Ook Siavash Ghafouri-Azar en Sara Mamani hadden elkaar nog maar net het jawoord gegeven. Volgens hun LinkedIn-profiel werkte zij als ingenieur bij Bombardier en hij als computerspecialist bij Pratt and Whitney.

Heel gezin

Mohammad Hossein en Zeynab Asadilari waren broer en zus van Canadees-Iraanse origine. “Zij hield van reizen en de wereld verkennen”, vertelden twee goede vriendinnen. “We weten absoluut niet hoe we ons moeten gedragen. Twee dagen geleden zaten we nog te sms’en en was ze actief op sociale media, nu is ze er plots niet meer.”

De universiteit van Guelph in Canada verloor twee studenten: Ghanimat Azhdari (aardrijkskunde) en Milad Ghasemi (marketing). De partner van Azhdari, Hamed Alibeiki, kwam ook om.

Hamed Esmaeilion verloor zijn vrouw en dochter in de vliegtuigcrash. 

Tot slot stierf een heel gezin uit Edmonton. Pedram Mousavi (47) en zijn echtgenote Mojan Deneshmand (43) werkten allebei aan de universiteit van Alberta, ook hun dochters Daria (14) en Darina (10) overleefden de tragedie niet. 

In totaal stierven 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten. Nu deze beelden opgedoken zijn, heeft het er alle schijn van dat het vliegtuig wel degelijk geraakt werd door een Iraanse raket. Mogelijk gebeurde dat per ongeluk.