Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Getty Images

Iets bijverdienen? Zo ga je aan de slag als zelfstandige in bijberoep

Ruim een kwart miljoen werknemers in België klust bij als zelfstandige in bijberoep. Sommigen doen het om na hun uren nog een centje bij te verdienen. Voor anderen is het een opstapje, een heuse springplank zelfs naar een voltijdse job als zelfstandige. Maar hoe start je zo’n nevenactiviteit op en aan welke voorwaarden dien je te voldoen? Hoe zit dat met de belastingen? Alle regels helder uitgelegd.

7 reacties

  • Norbert Peeters

    4 jaar geleden
    Nooit doen, zelf full zelfstandige geweest, 7 op 7 werken , geen familie of vrienden meer, op lange tijd, huishouden alleen voor vrouwtje, mooie leeftijd van kinderen gemist, veel sociale lasten enz
  • Ives Ameel

    4 jaar geleden
    En wanneer leef je dan?
  • Gerd Goossens

    4 jaar geleden
    In bijberoep betaal je wel een solidariteitsbijdrage afhankelijk van de inkomsten maar je bouwt er geen sociale rechten mee op en je wordt zwaarder belast. Je pakt het dus best aan zoals beschreven door Francinne Declerque.
  • Francinne Declerque

    4 jaar geleden
    Ik kan het iedereen aanraden, heb in het begin van mijn carrière 10 jaar gedaan. Het grootste voordeel is dat je quasi al je onkosten, privé of niet kan inbrengen en terugtrekken van de belastingen, je btw kan je ook als extra inkomsten zien. Werkelijk alles bracht ik in, eetkamermeubels, gsm, computer, internetverbinding, telefoonkosten, deels de auto etc... ik zorgde ervoor dat ik nooit winst maakte of een klein beetje. Ik overweeg om terug te beginnen om die redenen.
  • Per Bloem

    4 jaar geleden
    Nooit meer van belastingen betaalt als met een bijberoep Het is de staat die er een vette cent aan bijverdient Tot drie jaar na het stop zetten betaal je nog steeds er belastingen op Bezint eer je begint