Burgemeester Emir Kir van Sint-Joost moet zich verantwoorden voor tuchtcommissie PS

Burgemeester Emir Kir van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node moet zich volgende week verantwoorden voor de tuchtcommissie van de Brusselse PS. Een partijmilitant heeft een klacht tegen hem ingediend omdat hij twee burgemeesters uit Turkije heeft ontvangen die lid zijn van de rechts-nationalistische MHP. Die partij heeft banden met de extreemrechtse beweging "Grijze Wolven".

Vorige maand al gaf de PS aan niet blij te zijn met het initiatief van Kir. Brussels voorzitter Ahmed Laaouej zei dat er geen uitzondering kan worden geduld in de strijd tegen extreemrechts. Na een klacht van een partijmilitant uit Sint-Gillis krijgt de zaak een vervolg. "Meneer Kir zal maandag rustig de feiten toelichten", zegt zijn woordvoerder. Kir zelf wil niet reageren. 

Het gaat hier om een ethische kwestie

Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej

Of en welke gevolgen er zitten aan te komen, is nog niet duidelijk. Bij de Brusselse PS is te horen dat er de komende dagen of weken een beslissing zal worden genomen en dat de tuchtcommissie een onafhankelijk orgaan is. Enkele lokale PS-kopstukken geven wel aan dat voor wat hen betreft de maat vol is en dat Kir best uit de partij stapt.

Emir Kir is sinds 2012 burgemeester van Sint-Joost-ten-Node en is een absoluut stemmenkanon in zijn gemeente. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 versterkte hij zelfs zijn absolute meerderheid. Dat de PS een stemmenkanon dreigt te verliezen, doet volgens Ahmed Laaouej niet ter zake. "Het gaat hier om een ethische kwestie. De PS houdt zich strikt aan het cordon sanitaire, en dat betekent dat er niet wordt gepraat met extreemrechts."

Lees verder onder de Facebook-post.

Emir Kir is niet de eerste lokale politicus van Turkse origine die in opspraak komt wegens al te vriendelijke omgang tot zelfs banden met de Grijze Wolven.

Vorig jaar zette CD&V Yasin Gül uit de partij omdat hij in een filmpje zijn sympathie voor de Grijze Wolven had getoond. Het was de bedoeling om van Gül een van de Limburgse kopstukken bij de verkiezingen te maken, maar dat pakte dus anders uit. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zag CD&V zich ook al genoodzaakt om in Lokeren Safiye Calinalti uit de partij te zetten wegens banden met de Grijze Wolven.

Ook de Vlaamse socialisten kregen te maken met mandatarissen die niet zo zuiver op de Turkse graat waren. In 2016 werd het Limburgse stemmenkanon Ahmet Koc uit de SP.A gezet nadat die zich al te nadrukkelijk als aanhanger van de Turkse president Erdogan had getoond. "Allah, bescherm ons tegen de landverraders. Mensen kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen", had Koc na de mislukte staatsgreep in Turkije gepost, wat enkele uren later tot rellen leidde in Beringen.

Vorige jaar kwam Mustafe Aytar in opspraak na een foto waarop hij de zogenoemde wolvengroet uitbrengt, maar hij kon zijn SP.A-vel redden door zich van de Grijze Wolven te distantiëren.

Ook Open VLD kreeg haar deel. In Lier kwam Yahya Degirmenci in 2018 in opspraak door een filmpje van N-VA over politici die sympathie zouden tonen voor de Grijze Wolven. "Posts die tot doel hadden om informatie te verspreiden en geen steunbetuiging", luidde de uitleg van Degirmenci.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen