Direct naar artikelinhoud
Tennis

Stunt van David Goffin tegen Rafael Nadal volstaat niet op ATP Cup

David Goffin.Beeld REUTERS

België heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de ATP Cup in Sydney. David Goffin klopte wel Rafael Nadal, waardoor hij met een goed gevoel naar de Australian Open reist.

Een paar millimeter. Zoveel scheelde het opdat niet Spanje maar België vandaag de halve finale tegen Australië zou spelen. Sander Gillé en Joran Vliegen deden in de Ken Rosewall Arena alles goed in het beslissende dubbelspel tegen Rafael Nadal en Pablo Carreño Busta, maar kwamen een tikkeltje geluk tekort om breakpunten op het einde van de tweede set om te zetten. Ze verloren met 7-6, 5-7 en 7-10. Beide Limburgers kunnen wel met opgeheven hoofd naar Melbourne.

Iets dat ook David Goffin gaat doen. Hij zette een sensationele prestatie neer tegen de Spaanse nummer één (6-4, 7-6). Rafael Nadal was misschien niet super, maar de 29-jarige Luikenaar acteerde fysiek, mentaal en technisch op topniveau.

“Ik moest mijn sterkste wapens gebruiken”, wist Goffin. “De bal snel nemen en kwaliteit in mijn slagen steken. Ik moest Nadal laten lopen en hem niet het spel laten dicteren met zijn forehand, anders was ik dood. Daarom pakte ik elke bal agressief aan, dat maakte het verschil.”

Zijn tweede zege tegen de negentienvoudige grandslamwinnaar - op de Masters in 2017 deed Goffin het al eens - ging de wereld rond. Het was pas de tweede keer ooit dat Nadal in een teamcompetitie verloor. De eerste maal was dat in 2004, toen hij zeventien jaar was.

“Die match tegen Dimitrov heeft me geïnspireerd”, glimlachte Goffin. “Mijn vertrouwen kreeg daar een boost. Ik was klaar om er van begin tot einde voor te vechten, al was het niet makkelijk om in het slot mijn zenuwen in bedwang te houden.” Met deze ingesteldheid en dit tennis moet Goffin op de Australian Open, mits een fatsoenlijke loting, toch gensters kunnen slaan.

In zijn kielzog zullen zijn ploeggenoten dat ook willen doen. Zo tankte Kimmer Coppejans gisteren na een leuke tweede set tegen Roberto Bautista Agut (1-6, 4-6) vertrouwen voor de kwalificaties in Melbourne Park, die dinsdag van start gaan.

Zelfs Steve Darcis, energiek en positief coachend, kan na zo’n geslaagd debuut als kapitein zijn allerlaatste opdracht als speler met een glimlach op het gezicht aanvatten.