Helft lidstaten mist deadline van anti-witwascampagne EU

Tegen vrijdag 10 januari moesten alle 28 lidstaten van de Europese Unie een openbare databank hebben van de oprichters, bestuurders en aandeelhouders van hun bedrijven. Zo wilt de EU ontmaskeren wie achter schaduwbedrijven zit die gebruikt worden voor fraude en witwaspraktijken. Meer dan de helft van de lidstaten haalde de deadline niet.

Europese banken werden de voorbije jaren geconfronteerd met het ene witwasschandaal na het andere. Het legde de gaten bloot in de verdediging van de EU tegen illegale geldstromen.

Deze vrijdag was een deadline voor een belangrijke maatregel van de Unie om die gaten te dichten. In een campagne die de ‘vijfde anti-witwasrichtlijn’ heet, moesten lidstaten ten laatste tegen 10 januari een specifiek stuk nationale wetgeving ingevoerd hebben.

Elke lidstaat moet een openbaar register hebben van personen die een belang van van meer dan 25 procent in een bedrijf. Bedrijven van wie gedacht wordt dat ze meer kans hebben om fraude te plegen, moeten aandeelhouders aangeven zodra ze een belang van 10 procent hebben. De bedoeling is om de fiscus meer zicht te geven op oprichters, bestuurders en belangrijke aandeelhouders.

België is hoort bij de goede leerlingen van de klas. Belgische ondernemingen hadden tot 31 december 2019 de tijd om de eigenaars en begunstigden van de organisatie te registreren in het UBO-register (ultimate beneficial owners).

Zulke transparantie is essentieel om witwaspraktijken tegen te gaan, aangezien veel financiële fraude begaan wordt via zogenaamde schaduwbedrijven waarvan het moeilijk is om na te gaan wie de eigenaar is, of de uiteindelijke begunstigde.

Ondanks de hoogdringendheid die de EU ophing aan de anti-witwascampagne hebben dus minder dan de helft van de lidstaten de deadline gehaald. Opgemerkte namen: Nederland (dat wel beloofde zich dit voorjaar nog in regel te stellen) en notoire schuilhavens zoals Malta en Cyprus.

Eens de slechte leerlingen van de klas hun huiswerk alsnog indienen wacht de echte uitdaging van deze maatregel: de registers uitpluizen om na te gaan of de ingediende data correct zijn.

Meer