Direct naar artikelinhoud
SportenVoor u getest

▶ Sporten doe je gewoon thuis: dit zijn de 7 populairste work-outs op YouTube

▶ Sporten doe je gewoon thuis: dit zijn de 7 populairste work-outs op YouTube
Beeld Charlotte Dumortier

Door het coronavirus moeten we dezer dagen allemaal thuisblijven. Toch hoeft dat geen probleem te zijn voor wie graag wil sporten. Dat kan, gewoon tussen de kast en de keukentafel, bijvoorbeeld. Wij testten 7 populaire trainingen voor u uit. 

Lees ook onze liveblog

Dag 1: squats in pyjama

Het begint al te schemeren wanneer ik op maandag YouTube induik. Uitstelgedrag of niet, er moet en zal gesport worden vandaag. Bovenaan mijn suggesties domineert Popsugar (3,4 miljoen volgers), kennelijk marktleider in het genre. Om te starten schotelt het kanaal me een ‘30-Minute Flat Abs & Toned Booty work-out’ voor, in goede banen geleid door drie blondines in fleurige leggings. Mij lijkt een pyjama even geschikt – uiteindelijk is dit geen échte sportles, toch?

Een vergissing, zo blijkt. Al na 5 minuten plenzen de eerste druppels op het parket, zoute haarlokken kleven aan mijn voorhoofd. Terwijl mijn ogen aan de aftellende klok gekluisterd zijn, joelen de blondines in koor hoe gelukkig de jumping jacks hen maken. Tussendoor leer ik dat een drinkfles en yogamat hét handelsmerk zijn van wie zijn leven op orde heeft, en de allerbeste leerschool voor een perfect lichaam die van Victoria’s Secret is. Per minuut groeien mijn complexen, maar ook mijn verontwaardiging: zijn het nog altijd zulke doorsnee blanke vrouwen die het ­fitnesswereldje domineren?

Dag 2: buikdans met Britney

Meer fun en minder bodyshaming – dat is het doel waarmee ik vandaag mijn zoektocht vervolg. Ik bedenk me dat ik als kind al de ene na de andere sport probeerde, van paardrijden tot zelfs jiujitsu. Enkel jazzdans hield ik wat langer vol, dus besluit ik die passie weer op te vissen. Niet minder dan het oerhollandse ‘Saskia’s Dansschool’ blijkt daarvoor de referentie, met maar liefst 5,59 miljoen (piepjonge) volgers op de teller. Ik probeer een Bollywoodchoreo, maar bak er weinig van. Dat is helemaal oké: in mijn living geen haantjesgedrag of dansjuffen met haviksogen. Maar helaas ook niemand om me te helpen die duizelingwekkende kniezwengel onder de, nu ja, knie te krijgen.

Meer succes oogst ik bij The Fitness Marshall (2,16 miljoen volgers), met als uithangbord ‘YouTube’s hottest fitness star’ Caleb Marshall. Zijn excentrieke video’s mikken op kneusjes zonder conditie, maar mét ambities om vrijdagavond de ster van de club te spelen. “As long as you’re feeling sassy you’re doing it right!”, moedigt de blauwharige Caleb me aan op de eerste noten van Britney Spears’ ‘Gimme More’. Met rollende heupen en ­komische intro’s doet hij me zweten én lachen tegelijk. En nog het mooiste van al: achtergronddansers heeft hij werkelijk in alle vormen, maten en kleuren.

Dag 3: vijf minuten sterven

Het dansen met Caleb heeft me dan wel uit de zetel gesleurd, toch ­betwijfel ik of ik daarmee ook de flapjes achter mijn armen kan indijken. Spieroefeningen zijn nu eenmaal een onderdeel van elke geslaagde sportsessie. Hét work-out trendwoord is dan ook HIIT, oftewel High-Intensity Interval Training. Concept: amper 5 à 15 minuten trainen aan extra hoge intensiteit, ideaal voor tijdens het opwarmen van de microgolfmaaltijd, het opstarten van je computer of de wachttijd aan de telefoon. Millennials en hun drukke schema’s, toch?

Geknipt hiervoor zijn de 5-minute drills van Xhit Daily (3,24 miljoen ­volgers), voorzien van lonkende titels als ‘Miley Cyrus Sexy Legs’ of ‘The Beyoncé Butt Workout’. Intussen mét hoofdband en sportbeha sta ik oog in oog met coach Kelsey, die effectief mijn spieren doet trillen en het vlees laat lillen. Voor het eerst mis ik echter een maatje om meelevende blikken uit te wisselen, of dat aanmoedigende schouderklopje van een echte coach. De verleiding is groot om de oefeningen vroegtijdig op te geven – soms heeft een mens die groepsdruk gewoon nodig.

Dag 4: kateryoga

Alsof iemand stenen onder mijn huid heeft genaaid – zo ongeveer word ik wakker na een overdosis HIIT en een iets te gezellig kerstfeest. Ik voel spieren waarvan ik niet wist dat ze bestonden, de verzuring bonkt in mijn maag én benen. Na de derde kruidenthee is de knoop doorgehakt: stevig sporten zit er vandaag niet in. Maar YouTube zou YouTube niet zijn als het niet ook daarop een antwoord bood, ditmaal in de vorm van yoga work-outs. Opnieuw is het even navigeren tussen de vele bubbelgumcoaches – denk: Balinese stranden, Pinterest-quotes en zweverige introfilmpjes. Geeuw.

Een stuk nuchterder is Yoga with Adriene (5,69 miljoen volgers), die vooral de nadruk legt op mentaal welzijn. Ik kies voor haar ‘Yoga to Feel Your Best’-routine, al was de ‘Yoga for Hangovers’ zeker zo toepasselijk. Zelfs voor angststoornissen en depressies heeft Adriene een opmonterend potje yoga klaar. Haar zachte stem omhult me als een fleecedekentje, dankzij haar warme grapjes voelt dit bijna als een avond onder vriendinnen. Bovendien moedigt Adriene me aan tot acceptatie van mijn stroeve lichaam, zonder forceren. Al bij al weinig uitdagend, maar op een ­aanmodderdagje bracht ze me wél in beweging.

Dag 5: boksen met het lief

Ik heb de microbe te pakken, al blijft het wat gênant om in mijn eentje te staan hijgen op de keukenvloer. Ook mijn lief laat geen kans onbenut om te spotten met mijn nieuwe hobby, al weet ik dat hij zelf nauwelijks nog in de boksles geraakt. Daarom overtuig ik hem om een rondje te boksen met NateBower­Fitness (159 duizend volgers), een kale pitbull met onverbiddelijk ­trainingsschema. Hoewel het merendeel van Bowers video’s betalend is, bedient hij ook YouTube-fans geregeld van zowel cardio als techniek.

Nog voor de werkuren opteren we voor een pittige interval­training. Het lief lacht met mijn ­schamele houding, maar zodra het ritme wordt opgedreven ontsnapt ook hem een Kim Clijsters-waardig gekreun. Na de derde combinatie kicks en push-ups is hij verkocht: woorden maakt hij er niet aan vuil (mannen en hun fout toegeven), maar diezelfde dag nog zie ik hem bol.com afspeuren naar een ­boksbal. Misschien ­moeten we de logeerkamer maar ineens tot ­sporthal ombouwen.

Dag 6: zeemeermin in spe

Als sport was boksen niet mijn meug, maar de hijgende lotgenoot naast me verhoogde wel de motivatie. Daarom heb ik vandaag vriendin S. uitgenodigd, al jarenlang een trouwe discipel van pilates. Volgens haar combineren de poses kracht, uithouding en onthaasting, én zijn ze perfect thuis uitvoerbaar. S. raadt me Blogilates (4,75 miljoen volgers) aan, geesteskind van de Chinees-Vietnamese Cassey Ho. Die postte haar eerste video’s al in 2009, en schopte het inmiddels tot Body Positivity-icoon: voor de ­verandering is haar lichaam eens niet angstaanjagend geblokt.

Met quotes als “Feel like a ­mermaid!” of “Be the hottest bridesmaid!”, is echter ook Cassey vooral gericht op de eerder poederroze, cupcake-bakkende vrouw. Beter op mijn gemak voel ik me bij pilates­instructeur Jessica Valant (108 ­duizend volgers), al 17 jaar een gecertificeerd kinesist. Voor vrijwel elke blessure heeft ze een video klaar, waarvan ik er eentje speciaal voor rugproblemen test. Hitsige beats en vlotte babbels blijven ­achterwege, wel geeft haar serene stem duiding bij iedere spier die ik tot leven breng. Dat blijkt allerminst gezapig: nog meer dan bij de HIIT, blijf ik uitgeteld achter op mijn mat. Effectiever had een peperdure studio het niet gekund.

Dag 7: tachtigers boven

Ik eindig met een relict uit de jaren 80, ook anno 2020 nog vooraan in de rekken van Walmart: de ‘Walks at Home’ van Leslie Sansone (1,4 miljoen volgers). Die lijken behoorlijk passé: dezelfde aerobicpasjes, tandpasta­smile en melige slogans als bij Jane Fonda, maar dan zonder Jane Fonda. Doel is om minstens een mijl te lopen, haalbaar voor zowat iedereen met twee benen onder het lijf. Het begin voelt dan ook poep­simpel, totdat Sansone stelselmatig spieroefeningen en zelfs interval­training in haar ommetjes verwerkt. Zonder een loopband of gewichtje aan te raken, verkeert mijn lichaam na een halfuur al in Sahara-temperaturen. Extra warm word ik van de vrouwen, mannen én kinderen die als een roedel met Leslie meelopen, allemaal met hun eigen beperkingen en uithoudingsvermogen. Ietwat Amerikaans misschien, maar het brengt me zowaar een gemeenschapsgevoel dat de isolatie van het thuissporten doorbreekt. Zelfs de al even gedateerde ­popnummers ­dragen bij tot de opzwepende sfeer. Alle sporthypes ten spijt, misschien moet ik toch ook Jane Fonda maar eens een kans geven.