Vrees voor ontslagen en minder vluchten bij Brussels Airlines

Vanaf januari komt de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines in handen van Lufthansa. Donderdag worden meer details over de overname door de Duitsers bekendgemaakt. De naam Brussels Airlines blijft nog zeker twee jaar bestaan, maar voor het overige zijn er weinig zekerheden.

Bij de vakbonden leeft er vooral angst voor ontslagen. Anderzijds is het ook niet zeker of Brussels Airlines hetzelfde aantal vluchten zal houden.

LEES OOK. Wat zijn de gevolgen nu Brussels Airlines overgenomen wordt? Antwoorden op al uw vragen

”We moeten waakzaam zijn”

Lufthansa heeft nog geen werkzekerheid willen bieden aan het personeel. “We moeten waakzaam zijn”, zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB. De grote kaalslag lijkt er op dit ­moment niet aan te komen, maar er zijn wel dubbele functies. Na overnames begint men steevast in zulke jobs te snoeien.

Bijvoorbeeld op ­gemeenschappelijke ­bestemmingen, waar zowel personeel van Lufthansa als Brussels Airlines werkt. Lufthansa heeft immers ook al Swissair en Aus­trian Airlines in zijn portefeuille, dus bestaat de kans dat er een aantal vluchten naar Zürich of Wenen verhuizen.

Lonen naar beneden

Binnen Lufthansa wil men het Europese netwerk van Brussels Airlines, of toch minstens een deel ervan, over­hevelen naar Eurowings, een lagekostenmaatschappij die Lufthansa’s antwoord moet worden op het Ierse ­Ryanair. Het personeel vreest dat de Duitsers de lonen naar het Ierse ­niveau zullen ver­lagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen