© EPA

Bijna 500 gevangenen hebben gevangenis Tilburg verlaten

De laatste Belgische gedetineerden die in de Nederlandse gevangenis van Tilburg verbleven, zijn donderdag uit de penitentiaire instelling vertrokken. Het huurcontract van de Belgische staat eindigt op het einde van dit jaar. Van de bijna 500 gedetineerden die er op 1 mei 2016 nog zaten, zijn er 133 vrijgesteld en 363 overgeplaatst naar inrichtingen in het noorden en het zuiden van het land. Dat blijkt uit cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

De Belgische staat maakte sinds februari 2010 officieel gebruik van de gevangenis in Tilburg. De deal werd nog beklonken onder het ministerschap van Stefaan De Clerck met als bedoeling om de overbevolking in de Belgische cellen terug te dringen.

Het huurcontract voor de Koning Willem II-gevangenis in Tilburg, net over de Belgisch-Nederlandse grens, loopt op het einde van 2016 af nadat de deal al eens verlengd was in 2013. Vandaag/donderdag zijn de laatste gedetineerden opnieuw overgebracht naar België. Het betekent meteen ook het einde voor de gevangenis in Tilburg.

Op 1 mei van dit jaar zaten er nog 496 gevangenen in de Nederlandse cellen. Uiteindelijk werden er 363 gedetineerden overgeplaatst en 133 vrijgelaten. 257 gevangenen komen in een Nederlandstalige inrichting (regio Noord) terecht. In de Franstalige gevangenissen (regio Zuid) worden er 106 ondergebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer