© Belga

“Wie geen griepvaccin neemt, is een egoïst”

De overheid zou het vaccin tegen de griep moeten verplichten. Dat zegt de Belgische arts Peter Piot, een internationale autoriteit op vlak van gezondheid. “Wie zich laat vaccineren, beschermt ook kwetsbare mensen in zijn buurt. En dus is iedereen die geen jaarlijkse griepprik haalt, eigenlijk een egoïst.”

jom

Peter Piot, op dit moment directeur van de vermaarde School of Hygiene and Tropical Medecine in Londen, is een van de ontdekkers van het ebola- virus en leidde jaren UNAIDS, het agentschap van de VN dat strijdt tegen hiv. “Ik vind dat de overheid het griepvaccin moet verplichten. Misschien botst dat met het recht om niet gevaccineerd te worden, maar ik vind dat zeer egoïstisch”, zegt Piot in een interview met Knack.

Wie een griepprik krijgt, beschermt in eerste instantie zichzelf. De kans dat je nog ziek wordt, is dan verlaagd tot 40 procent. Maar Piot tilt er vooral zwaar aan dat wie zich niet laat vaccineren, het virus ook makkelijker doorgeeft.

Professor Niel Hens, die aan de Universiteit Antwerpen onderzoek doet naar de verspreiding van infectieziekten, is het roerend eens met Piot. “De griep is gevaarlijk voor ouderen, maar ook voor wie een verminderde weerstand heeft door bijvoorbeeld een longontsteking. Als iedereen rond die patiënt ingeënt is, blijft die gespaard van de griep.”

Kinderen

Hens wijst erop dat vooral kinderen aan de bron liggen van de griepepidemie. Zij geven het virus door aan hun ouders en grootouders. “Hou zieke kinderen daarom weg van oma en opa.” Als 80 procent van de kinderen tussen zes maanden en 18 jaar een griepprik zou krijgen, zouden er in ons land jaarlijks 75 minder overlijdens en duizend minder ziekenhuisopnames zijn.

In ons land trof de griep vorige winter naar schatting 380.000 mensen. Elk jaar sterven honderden Belgen aan een infectie of complicaties. Griepcommissaris Marc Van Ranst noemt een algemene verplichting onhaalbaar. Ze zou er wel moeten komen voor iedereen die in een rust- of ziekenhuis werkt. Slechts één op de twee personeelsleden daar laat zich inenten. “Zelfs op afdelingen waar kinderen met kanker liggen, is er geen verplichting. Onbegrijpelijk”, vindt Van Ranst.

Wie laat zich vaccineren?

- Vlamingen ouder dan 15: 29% - Personeel in Vlaamse ziekenhuizen: 62,6% - Personeel in Vlaamse rusthuizen: 52,6% - Risicogroepen (in België): 65-plussers: 62% chronisch zieken: 30% zwangeren vrouwen: 45%

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer