Direct naar artikelinhoud
Beleggen

Alternatieven voor het spaarboekje: dit zijn de beste beleggingen van 2020

.Beeld Thinkstock

Nu de BEL 20 en andere internationale beurzen met hun hoogste peil in pakweg 12 jaar flirten, lijkt de financiële crisis eindelijk vergeten. Hét moment om je (opnieuw) op de beurs te wagen? Dit zijn de alternatieven voor het klassieke spaarboekje.

278 miljard euro. Dat is het gigantische bedrag dat op alle Belgische spaarboekjes samen staat. Maar dat geld levert weinig op: de rente op een spaarboekje bedraagt vandaag slechts 0,11 procent. Wie zijn geld op een spaarboekje parkeert, ziet de waarde ervan dus afkalven. Waar kan uw geld beter renderen in 2020? We legden ons oor te luister bij analisten en vermogensbeheerders. Alvast deze wijze raad: leg niet al uw spaarcenten in hetzelfde mandje. 

De beurs

Als u niet te veel last heeft van zenuwen, pik dan een ritje op de beurs mee. Maar weet wel dat de beursindexen vandaag op een relatief hoogtepunt staan. 2019 was een woelig, maar globaal sterk beursjaar. En u kent de wijsheid: ‘What goes up must come down’. Een beurscorrectie, zeg maar een daling van de koersen, ligt in het verschiet. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING, is daarom voorzichtig over het beursklimaat voor dit jaar. Omdat de koersen vandaag al een beetje aan de hoge kant zitten, terwijl de groei van de wereldeconomie – en dus de bedrijfswinsten – toch eerder bescheiden zal zijn. Plaats daar de huidige geopolitieke spanningen met Iran en de Verenigde Staten bij en je ziet meteen een erg wispelturig beursklimaat. Niet meteen geruststellend voor wie een eerder beperkt budget opzij kan zetten. 

Voor wie niet continu met die roetsjbaan bezig wil zijn, kunnen beleggingsfondsen een oplossing zijn. Dat zijn fondsen samengesteld door banken of beleggingshuizen. Die fondsen zijn gespreid over verschillende bedrijven en risicoprofielen. Afhankelijk van het risico is het rendement navenant: conservatieve profielen, waar de voorzichtige belegger of instapper zijn gading vindt, komen vaak aan een rendement dat nog geen 2 procent bedraagt.

Dividenden

Wie op een iets rustiger manier een graantje wil meepikken van de beurs, kan zich richten op dividendaandelen. Dat zijn aandelen van bedrijven die jaarlijks een substantieel deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van een dividend. Opgelet, daar betaalt u 30 procent roerende voorheffing op, en een bedrijf kan ook eens een jaartje overslaan of het dividend verlagen. Stevige dividendaandelen zijn bijvoorbeeld Bpost, Proximus, of nutsbedrijven. Ook holdings, investeringskoepels die meerdere bedrijven uit eenlopende sectoren in hun bezit hebben, zijn vaak goede dividendaandelen. Sofina, of een Ackermans & Van Haaren, zijn slechts twee bekende voorbeelden. Stap gewoon naar uw bank of vermogensbeheerder en leg hen uit dat u wil beleggen in dit type aandelen. 

Geen sexy toestanden, maar rustige vastheid. En in staat om een rendement te bieden dat boven de inflatie ligt. Zo haalt investeringsmaatschappij Gimv met netto 3,2 procent een stevig dividendrendement. Gimv investeert in niet-genoteerde bedrijven, de zogeheten private equity. Zo koopt u als investeerder een entreeticket tot een divisie die voor eerder kleine beleggers moeilijk toegankelijk is. 

Vastgoed

Met de aanhoudende lage rente, en bijgevolg ook historisch lage hypotheekrente, is investeren in een woning of tweede verblijf een optie. Maar dat vastgoed een vaste waarde is, is een gevaarlijke boutade, waarschuwt Danny Reweghs van Inside Beleggen. Een vastgoedcrash staat dan wel niet voor de deur, maar de piek in zowel prijs als transacties lijkt toch stilaan bereikt. Johan Van Gompel, vastgoedspecialist van KBC, maant ook al aan tot enige voorzichtigheid. De impact van meer duurzaamheid, denk aan steeds strengere isolatienormen en energievereisten, en het wegvallen van de woonbonus zal een impact hebben op de prijzen. Uitkijken, dus.

Vastgoedvennootschappen

Hebt u al eens aan seniorenresidenties gedacht? Als investering welteverstaan, niet als woonplaats. Daarvoor kan u via vastgoedfondsen of vastgoedvennootschappen investeren. Elke bank heeft wel een of meerdere vastgoedfondsen waarin u makkelijk kan stappen. Sommige vastgoedfondsen investeren alleen in een bepaald type vastgoed, zoals bijvoorbeeld kantoorruimtes. Vraag ernaar bij uw bank, en ze maken u wegwijs. 

Vastgoedvennootschappen
Beeld Lévi Jacobs

Vastgoedvennootschappen doen eigenlijk hetzelfde. Vaak concentreren die zich ook op nichemarkten, zoals logistiek vastgoed, zoals opslagruimtes, zorgvastgoed, bijvoorbeeld seniorenresidenties, of commercieel vastgoed, zoals winkelruimtes.  Bekende namen in die wereld zijn Befimmo, Montea, Cofinimmo, of WDP. Let wel goed op welk type vastgoed die bedrijven in hun portefeuille hebben. Kantoor- en winkelverhuurders brengen het meest op, maar die zijn ook het meest onderhevig aan de economische omwentelingen. Kijk maar naar de evolutie van de winkelstraten met de groeiende leegstand. Die brengen dan geen huur op. Rusthuisspecialisten kennen dan weer geen leegstand en hebben langlopende huurcontracten. Het rendement van de voornaamste spelers varieert van 3 tot 6 procent. Hiermee kan je de inflatie dus te lijf.

Obligaties

Tot voor de lage rente waren obligaties ook een veilige en rendabele inkomstenbron. Obligaties zijn leningen aan bedrijven of overheden. De investeerder krijgt op de vervaldag van de lening zijn kapitaal terug, en krijgt intussen een jaarlijkse rente uitgekeerd (de coupon). Maar ook hier is het vet van de soep. Ook de Belgische tienjaarsrente flirt met de 0 procent. Wie zijn geld voor 10 jaar toevertrouwt aan de Belgische staat, krijgt daar momenteel nog 0,03 procent bruto per jaar voor. En dan moet er nog een roerende voorheffing van 30 procent af...

De lage rente maakt dat er zelfs bedrijven en overheden zijn die een negatieve rente hanteren. Je moet dus betalen om je geld te parkeren, net zoals het spaarboekje dus aan waarde inboet door de inflatie. Hogere rentes zijn wel te vinden, maar daar staat dan een hoger risico tegenover: minder gezonde bedrijven of risicovolle landen. Te mijden. 

Opgelet: U dient bij dit voorbeeld én alle voorgaande wel nog rekening te houden met de TOB: de ‘taks op beursverrichtingen’, of de zogeheten beurstaks. Dat is een taks die u als belegger in de meeste gevallen moet betalen als u investeert in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoedvennootschappen of beleggingsfondsen. Telkens wanneer u koopt én verkoopt, en los van het feit of u winst, dan wel verlies maakt bij die transactie. De taks bedraagt tussen de 0,12 procent van het transactiebedrag, tot 0,35 procent, afhankelijk van het type belegging. Weet waaraan u begint en zie het vooral op de langere termijn.

Goud

Ha, het edelmetaal dat als vluchtoord geldt als de beurzen weer eens in mindere doen zijn. Als de onzekerheid toeneemt, dan zie je beleggers als kuddedieren hun toevlucht zoeken tot goud. Jim Reid van Deutsche Bank legt in zijn dagelijkse nieuwsbrief ‘Early Morning Reid’ uit waar goud z’n eeuwige waarde vandaan haalt. “Er is schaarste: al het goud in de wereld past in drie olympische zwembaden. Dus als een klein percentage van de beleggers bescherming zoekt in goud, krijg je heel snel beweging in die prijszetting.”

Als je investeert in het edelmetaal, koop dan best gouden munten en bewaar die rustig. Je kan ook een zogeheten ‘tracker’ kopen: dat is een soort van beleggingsfonds dat de schommelingen van de goudprijs volgt. Probleem is dat de goudprijs vandaag al flirt met de grens van 1.550 dollar per ons (het hoogste peil sinds 2013), net omwille van de onzekerheid door onder meer de geopolitieke strubbelingen met Iran en de Verenigde Staten. Voor wie rendement zoekt is het dus net te laat, maar de koers zal afnemen van zodra de spanningen dat ook doen. 

Valuta

Andere dan gouden munten dan maar? Wie wil inspelen op de wisselkoersen moet goed zijn huiswerk maken. De Amerikaanse dollar lijkt over zijn hoogtepunt. U kunt best wat noordelijker kijken, naar de Canadese dollar. Het afgelopen jaar klom die met ruim 10 procent in waarde, maar analisten zien nog groeipotentieel. Dichter bij huis noteert de Noorse Kroon onder haar merites, vindt Danny Reweghs. De Zwitserse Frank is dan weer – net als goud – een soort van veilige haven. Heel populair, maar tegelijk een beetje overgewaardeerd. 

Cryptomunten

Dat is erg tricky. Je hoort en leest veelvuldig grote hoera-verhalen van mensen die plotsklaps het grote lot lijken te hebben gewonnen met de digitale speculatiemunten. Maar voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om een belegging, wel om pure speculatie. Er zijn momenteel meer dan 1.500 soorten cryptomunten. De bitcoin is wellicht de bekendste, maar ernstige analisten stellen dat je hier eigenlijk beter ver van wegblijft. 

Kunst

Vlak voor de jaarwissel werd de kunstwereld even opgeschrikt door de waanzinnige prijs die werd opgehoest voor een banaan. Een met ducttape aan de muur geplakte banaan kreeg een verkoopwaarde van een slordige 120.000 dollar opgekleefd. Het is voor kunstanalisten een voortreffelijk symbool van de onvoorspelbare krankzinnigheid die de hedendaagse kunst etaleert. Al kan kunst wel degelijk mooie rendementen opleveren, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse bank Citigroup. Wie vanaf 1985 in kunst had geïnvesteerd, had daar gemiddeld een jaarlijks rendement van 5,3 procent op gemaakt.

Wie overweegt om in kunst te beleggen, kiest best voor jonge kunstenaars, die nog betaalbaar zijn. Galerieën afschuimen en catalogi doorploegen is dan de boodschap. Los van het plezier om dagelijks naar een mooi schilderij aan de muur te kunnen kijken, is er wel een probleem met kunst als belegging. Niet alleen is de markt erg beweeglijk, met schommelingen van meer dan 25 procent in waarde, bovendien levert de investering pas iets op bij een verkoop. Intussen maakt u wel kosten voor het verzekeren van uw collectie, het transport, eventuele opslag en onderhoud. Bovendien is de timing van de verkoop belangrijk. Citigroup noemt de kunstmarkt dan ook weinig transparant, inefficiënt en ongereguleerd. Kunst is, net als antiek, wijn, horloges of mode, eerder een buitenbeentje als beleggingscategorie. Een eventueel extraatje naast de gewone beleggingsportefeuille. 

Kunst
Beeld Lévi Jacobs