Direct naar artikelinhoud
Nieuwjaarsspeech

‘Verhoging laagste pensioenen is prioriteit’: De Wever reikt socialisten de hand

Bart De Wever op de nieuwjaarsreceptie van N-VA.

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) hebben nog tot maandag om een federale coalitie te smeden. Maar één ding werd zaterdagavond op de nieuwjaarsreceptie van N-VA duidelijk: tussen Open Vld en N-VA komt het niet snel meer goed.

“Er staat een olifant in deze kamer”, zei Bart De Wever op de nieuwjaarsreceptie van de Vlaams-nationalisten. Terwijl 5.000 militanten naar de Mechelse Nekkerhal waren afgezakt om te klinken op het nieuwe jaar, liepen informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zich het vuur uit de sloffen om een federale regering samen te stellen. Maandag moet het duo verslag uitbrengen bij de koning.

Op dit moment is het nog altijd niet duidelijk of De Wever en co erbij zullen zijn. Ofwel sturen Coens en Bouchez aan op een regenboogcoalitie zonder N-VA, ofwel op een paarsgele ploeg met N-VA. “Ik weet dat jullie het graag zouden vernemen, nu we hier toch onder ons zijn. Maar helaas: de toestand is hoogst onzeker”, sprak De Wever, die eraan toevoegde dat N-VA haar verantwoordelijkheid wil nemen. “Het is alles behalve duidelijk wat de komende dagen zullen brengen.”

Vrijdagmiddag zouden de Vlaams-nationalisten voor het laatst hebben samengezeten met de informateurs. Tot een doorbraak zou dat echter niet hebben geleid.

Geen Vlaams front

Van een Vlaams front tussen de Zweedse partijen N-VA, Open Vld en CD&V is voorlopig geen sprake. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten sloeg deze week nog een verzoeningsgesprek met De Wever af. Iets wat ze andermaal moest bekopen in zijn speech. “Wij zijn een partij die nooit in een regering zal stappen voor de eer en glorie van partijtoppers die graag minister of premier zouden willen worden”, sneerde hij, aangemoedigd door de N-VA-militanten.

Ook in de gesprekken achteraf was de liberale voorzitster kop van Jut. Menig N-VA’er is ervan overtuigd dat haar het premierschap werd beloofd als ze haar partij in een Vivaldi-coalitie loodst. Het sterkt sommigen in de overtuiging dat Open Vld misschien beter overboord kan worden gegooid in de formatie, in de hoop dat een paars-gele coalitie met slechts één in plaats van twee liberale partijen makkelijker verteerbaar zou zijn voor de PS.

Snel naar de hel

De Wever reikte in Mechelen alvast de socialisten de hand, door te benadrukken dat een verhoging van de laagste pensioenen een absolute prioriteit is voor N-VA. Tegelijk waarschuwde hij Open Vld: als zij in een coalitie zonder N-VA stapt, dan mag ze flink wat weerwerk verwachten. “Wij aanvaarden geen regering die geen meerderheid heeft in Vlaanderen. Wij zullen geen aanslag dulden op de Vlaamse spaarzaamheid en onze welvaart.”

Dat gelegenheids-dj Matthias Diependaele het feest aftrapte met ‘Goud’ van Bazart, gold als de ultieme verwittiging. De Wever: “Wie zonder ons een regering vormt, gaat snel naar de hel in plaats van traag naar de hemel.” Of hoe een paarsgele coalitie, ondanks het feit dat CD&V blijft vastklampen aan N-VA, nog altijd veraf lijkt.