© Shutterstock

Eerste vrouw bevallen na invriezen eierstokken

Voor de allereerste keer is een vrouw bevallen van een gezonde zoon nadat haar eierstok eerst verwijderd, vervolgens ingevroren en daarna terug geïmplanteerd werd. De Londense artsen die de vrouw behandelden spreken van een grote medische stap voorwaarts.

VVA

In Londen is Moaza Al Matrooshi (24) bevallen van een gezonde zoon nadat haar eierstok op negenjarige leeftijd achtereenvolgens verwijderd, ingevroren en vorig jaar opnieuw geïmplanteerd werd. Artsen beslisten om haar rechtereierstok te verwijderen en in te vriezen toen bij haar de bloedafwijking beta-thalassemie werd vastgesteld en ze bij haar behandeling chemotherapie toegediend moest krijgen.

Vorig jaar werd de rechtereierstok in vijf fases opnieuw geïmplanteerd, op haar linkereierstok en naast de baarmoeder. Hierdoor begon de vrouw opnieuw te ovuleren en na de succesvolle bevruchting van de eicellen in de reageerbuis werd ze ook zwanger. Negen maanden later is ze bevallen van een gezonde zoon.

Moaza Al Matrooshi zou de eerste vrouw zijn die er dankzij deze therapie in slaagt om een kind te krijgen. Zelf noemde ze de gebeurtenis tijdens een gesprek met televisiezender BBC een 'wonder', de behandelende artsen spreken over een grote medische stap voorwaarts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer