Franse pesticidenvrije zones stoten op verzet van wijnbouwers

Frankrijk kent sinds begin dit jaar een aantal zones waarin geen pesticiden meer mogen worden gebruikt. De maatregel moet de bevolking beschermen tegen de schadelijke effecten van de producten. Er is echter heel wat weerstand.

Volgens een aantal tegenstanders van het gebruik van pesticiden gaat de maatregel niet ver genoeg. De landbouwsector maakt daarentegen gewag van een bedreiging van zijn activiteiten. Vooral de Franse wijnboeren voelen zich zwaar geviseerd.

Buffers

Pesticidenvrije zones moeten bescherming bieden tegen de schadelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen. Sinds begin dit jaar moeten in Frankrijk tussen woningen en teelten die met deze producten worden behandeld bufferzones worden gerespecteerd.

Bij lage gewassen, zoals groenten en granen, werd een pesticidenvrij gebied van minstens vijf meter opgelegd. Bij hoge gewassen, zoals fruitbomen of wijnranken, is er sprake van een bufferzone van minstens tien meter.

‘Deze ingreep betekent een belangrijke vooruitgang,’ verdedigt Didier Guillaume, Frans minister van landbouw, de nieuwe bufferzones. ‘Slechts enkele Europese landen – zoals Slovenië, Italië en enkele Duitse deelstaten – hanteren al een dergelijke bescherming.’

Volgens een aantal milieuverenigingen zijn de bufferzones echter veel te klein. Zij eisen pesticidenvrije gebieden van minstens 150 meter.

Wijnregio’s

De Franse landbouwsector laat eveneens protest horen. De Fédération Nationale des Syndicats d’Exploitants Agricoles (FNSEA) zegt dat de Franse overheid de boeren laat vallen.

‘Er is ook geen enkele compensatie voorzien voor de landbouwgrond die door de maatregel verloren gaat,’ zegt de Franse boerenvakbond, die in de toekomst acties met blokkades niet uitsluit.

Vooral de Franse wijnboeren voelen zich geviseerd. ‘In vele wijnregio’s – zoals de Champagne, Bourgogne of Elzas – komt de teelt tot dicht bij de bewoning,’ zeggen ze. ‘Er dreigen dan ook aanzienlijke oppervlaktes voor de wijnbouw verloren te gaan.’

Volgens ramingen van de Association des Viticulteurs d’Alsace (AVA) zouden in de Elzas door de invoering van de bufferzones 300 hectare verloren gaan. Dat komt overeen met 2 procent van de totale oppervlakte wijngaarden in de regio.

In de Champagne zou ongeveer 1.000 hectare worden getroffen. Daardoor zou in het gebied 3 procent van de totale oppervlakte verloren gaan. De wijnbouwers wijzen erop dat in de Champagne een hectare grond tot 1 miljoen euro kan kosten.

Ook de wijnregio van Bourgueil in de Loirestreek zou 75 hectare – 5 procent van het totale gebied – verliezen.

Meer