Na de rel rond Syrisch gezin uit Aleppo: “Mogelijk honderden humanitaire visa liggen stof te vergaren”

© Photo News

De behandeling van humanitaire visa liep de afgelopen maanden vertraging op. De reden? Vakantieperiodes en ‘de grote toevloed aan studentenvisadossiers’. Dat schrijft De Standaard.

Yves Delepeire

Eind november kreeg een Syrische vluchteling die in ons land verblijft goed nieuws van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Hij mag zijn vrouw en minderjarige kinderen in Aleppo via gezinshereniging laten overkomen.

Er is één probleem. De man heeft nog een meerderjarige dochter van 22 jaar die volgens de wet geen aanspraak maakt op gezinshereniging. De enige uitweg voor haar is een humanitair visum. De aanvraag werd al in augustus ingediend, maar zolang zij het visum niet heeft, wil de rest van het gezin haar niet zomaar in Aleppo achterlaten.

Bang voor wraakacties

Volgens het mondiaal tijdschrift MO*, dat het verhaal op zijn site uitbracht, woont de familie op honderd meter van de frontlijn met het laatste rebellengebied en is ze bang voor wraakacties en executies door eender welke strijdende partij en voor de bommen en raketten die van alle kanten komen. De tijd dringt dus. Maar twee weken terug liet de DVZ aan de vader van het gezin weten dat het nog maanden kan duren voor het humanitaire visum voor zijn oudste dochter wordt goedgekeurd.

In een mail schrijft de bevoegde ambtenaar van Lang Verblijf Toegang dat hij begrip heeft “voor hun hachelijke situatie” en dat hij het dossier “sneller zal proberen te bekijken”, maar ook ‘dat het kan zijn dat dit pas lukt tegen eind februari/maart’.

Straffer is dat de ambtenaar toegeeft dat de behandeling van humanitaire visa “zo goed als stil lag tussen midden juli en midden november”. Reden? Vakantieperiodes en ‘de grote toevloed aan studentenvisadossiers die een hogere prioriteit hebben. Het is pas sinds kort dat de behandeling van de humanitaire visa opnieuw is opgenomen.’

Het dossier van dit humanitair visum verschilt overigens van het andere Syrisch gezin uit Aleppo dat eerder naar de rechter stapte en zo staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in opspraak bracht. In dit geval is er namelijk sprake van een familieband met iemand in België.

Mogelijk honderden dossiers

Volgens informatie van de krant De Standaard keerde de uitleg van de DVZ over de achterstand de voorbije weken in andere dossiers terug. “Wellicht gaat het om tientallen, mogelijk honderd dossiers die zo stof hebben liggen te vergaren. Dit is problematisch”, zegt een expert vreemdelingenrecht. ‘Humanitaire visa zijn de enige uitweg voor gezinsleden die anders alleen zouden moeten achterblijven in een dodelijke conflicthaard. DVZ moet hier snel op kunnen inspelen.”

De kwestie van humanitaire visa komt volgende week ter sprake op een vergadering met onder meer de DVZ, het Federaal Migratiecentrum (Myria), ngo’s en UNHCR.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen