Direct naar artikelinhoud
Federale regering

Informateurs gaan met ‘oplossing’ naar de koning, maar niemand gelooft in doorbraak

Informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V).Beeld Tim Dirven

Komt er vandaag dan eindelijk schot in de formatie? Informateur Georges-Louis Bouchez (MR) laat uitschijnen dat hij samen met collega-informateur Joachim Coens (CD&V) straks een oplossing zal voorleggen aan de koning. Maar hij lijkt de enige te zijn die daarin gelooft.

“We willen morgen met een oplossing naar de koning gaan. Onze wens is naar een preformatie te gaan.” Jean-Luc Crucke, ondervoorzitter van MR, herhaalde gisteren voor de camera’s van de VRT wat zijn voorzitter en informateur Georges-Louis Bouchez zaterdag ook al met grote stelligheid beweerde in een interview met Het Laatste Nieuws: vandaag zullen er spijkers met koppen geslagen worden.

Maar wat Bouchez de koning dan denkt te kunnen voorleggen, is gissen. De reacties op de nota die het informateursduo vorige week voorlegde waren zodanig verdeeld, dat zich nog lang geen meerderheid heeft afgetekend. Bovendien hebben MR en CD&V, de andere helft van de informatie-tweespan, nog steeds een andere droomcoalitie voor ogen. Waar Bouchez intern luidop droomt van Vivaldi (paarsgroen plus oranje), streeft Coens nog steeds naar paarsgeel, al dan niet met CD&V in de plaats van Open Vld.

Ook het afgelopen weekend is voor geen enkele van die pistes het hek van het slot gegaan. Sinds Bouchez en Coens vrijdag Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) afzonderlijk ontvingen, hadden de toppolitici de handen vol met nieuwjaarsrecepties in alle uithoeken van het land, maar op onderhandelingsvlak lijkt er weinig tot niets bewogen te zijn.

Belangrijkste politieke feit van het weekend was de nieuwjaarsspeech van De Wever. Na een week waarin hij Open Vld verweet niet in te willen gaan op de vorming van een Vlaams front, viseerde hij de liberalen zaterdagavond opnieuw. “Wie zonder ons een regering vormt, gaat snel naar de hel in plaats van traag naar de hemel”, was de niet mis te verstane wenk van de N-VA-voorzitter. Begrijp: een regering zonder N-VA zal de schuld van de liberalen zijn. 

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten repliceerde daarop dat een front vormen - een idee dat overigens van co-informateur Coens kwam - de facto tegen iets is en dat ze daar geen zin in heeft.  De liberalen laten daarentegen geen kans onbenut om hun alliantie met de Franstalige liberalen in de verf te zetten. “Laat ons liever elkaar de hand reiken over de taalgrenzen heen”, aldus Rutten.

Huis- en masseerwerk

Dat leek De Wever in zijn speech ook te doen door opmerkelijk op de vlakte te blijven over de communautaire en socio-economische strijdpunten van zijn partij. Lichtte hij wel uit: het verkiezingsvoorstel van N-VA om de laagste pensioenen op te trekken. Dat De Wever uitgerekend nu dat punt nog eens aanhaalt, moet verstaan worden als een duidelijke boodschap aan links: met ons valt te praten. 

Een boodschap die door sp.a ook zo verstaan wordt - voorzitter Conner Rousseau drukte zich tijdens een eigen speech zaterdag zelf nog lovend uit over de Antwerpse coalitie met N-VA. Maar bij de PS wordt het manoeuver van De Wever weggelachen: het optrekken van de lage pensioenen zagen zij al als verworven, dat stond al in de nota die Paul Magnette tijdens zijn informateursperiode opstelde. “Hoezo opening? Dit is niets nieuws”, klinkt het daar. 

Het ziet er dan ook naar uit dat de informateurs nog wat huis- en masseerwerk te verrichten hebben en dat er hen weinig anders rest dan de koning vanmiddag opnieuw om extra tijd te vragen.