Direct naar artikelinhoud
Open Vld

Egbert Lachaert lonkt naar het Open Vld-voorzitterschap

Egbert Lachaert.Beeld BELGA

Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert postte een nieuwjaarsbrief op Facebook waarin hij zijn visie deelt over de koers die de Vlaamse liberalen moeten varen. Een duidelijk schot voor de boeg om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. 

Lachaert wenst zijn volgers en militanten geen goed jaar toe, maar een beter jaar. Hij is meteen erg duidelijk: “Als 2020 niet beter wordt, mogen we het licht uitdoen, als liberalen en als politiek.” 

Lachaert werd gepercipieerd als het paars-gele kamp binnen Open Vld. Maar hij verduidelijkt nu dat kritiek op de nota-Magnette niet betekent dat paars-geel het walhalla is. De verwachting is dat Egbert Lachaert zich kandidaat stelt voor de voorzittersverkiezingen van zijn partij, eind maart. Hij kondigt nog niet aan dat hij in de race stapt, maar schetst in zijn nieuwjaarsbrief wel al summier waar het heen moet met Open Vld. “Winnen doen we alleen met een duidelijk verhaal waar we ook naar handelen.” 

Hij vindt niet dat de partij de boodschap en ideologie moet aanpassen omdat ze op korte termijn niet rendeert. Hij haalt het respect voor de persoonlijke vrijheid van iedere mens aan, een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn, het geloof in de vrije markt en in een sterke sociale zekerheid. “Onze recepten zijn bekend. Ze hoeven niet ‘rechtser’ of ‘progressiever’. We moeten onze liberale overtuiging gewoon consequent en geloofwaardig uitdragen en in de praktijk brengen." 

Hij eindigt zijn brief met: “plus est en nous”. Het is nu gewoon wachten op de officiële aankondiging en dan kennen Bart Tommelein en Els Ampe een nieuwe uitdager.