Direct naar artikelinhoud
ReligieUpdate

Paus reageert op kritiek van voorganger: ‘Celibaat is een geschenk voor de kerk’

Paus Franciscus (links) en zijn voorganger paus Benedictus XVI in 2018.Beeld AFP

Paus Franciscus heeft vandaag gereageerd op uitspraken van zijn voorganger Benedictus XVI. Benedictus schrijft in een boek dat woensdag uitkomt dat het celibaat heilig is binnen de kerk en dat daar niet aan mag worden getornd. Een woordvoerder van Franciscus zei vandaag dat de paus volledig achter het celibaat staat.

Nadat in de afgelopen jaren over de hele wereld talloze gevallen van misbruik door priesters naar buiten kwamen, wordt zowel binnen als buiten de kerk de roep steeds luider om een einde te maken aan het eeuwenoude verbod op het huwelijk voor priesters.

De huidige paus liet zich vorig jaar ontvallen dat ook getrouwde mannen priester moeten kunnen worden in afgelegen gebieden waar een tekort is aan priesters. In oktober sprak ook de bisschoppensynode in het Vaticaan zich uit voor het wijden tot priester van getrouwde mannen in speciale gevallen. De bedoeling is daarmee het enorme priestertekort in sommige regio’s te dichten. Dat stuitte meteen op felle kritiek van conservatieve geestelijken. Zij vrezen dat zo’n stap uiteindelijk de totale afschaffing van het celibaat zou kunnen betekenen.

‘Nooit optioneel’

Ook de voormalige paus vindt dat die twee niet met elkaar te verenigen zijn. “Ik kan mij hier niet over stilhouden”, aldus Benedictus in zijn boek. “Het lijkt onmogelijk om beide roepingen (priesterschap en huwelijk) tegelijkertijd te realiseren.”

Hij vindt dat priesters een rol te vervullen hebben als “bruidegom van de Kerk”. “Het priesterschap gaat door een donkere periode”, schrijft de 92-jarige Benedictus XVI in zijn boek Vanuit de diepte van onze harten: priesterschap, celibaat en de crisis van de Katholieke Kerk, dat op 20 februari uitkomt. “Gewond door de onthulling van zovele schandalen en verontrust door het constant ter discussie stellen van het celibaat, komen vele priesters ten onrechte in de verleiding om het op te geven en alles achter te laten”, zo klinkt het.

Paus Franciscus laat nu via zijn woordvoerder weten dat het celibaat nooit optioneel kan worden. “Ik herinner mij dat paus Paulus VI zei: ‘Ik ga liever dood dan dat ik de wetgeving rond het celibaat aanpas.’ Ik vind het celibaat een geschenk voor de kerk.”

Het is zeer opmerkelijk dat paus Benedictus, de eerste paus in 600 jaar die voor zijn dood zijn taken neerlegde, kritiek uit op het beleid van zijn opvolger. Bij zijn afscheid beloofde hij zich niet te bemoeien met het werk van zijn progressievere opvolger. 

Twitter bericht wordt geladen...