Grote vraagtekens over wat boodschap van informateurs aan de koning zal zijn

© BELGA

Deze namiddag om 15 uur verwacht koning Filip de informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) voor een verslag van hun werkzaamheden. Het is hoogst onduidelijk wat de boodschap van het duo zal zijn en welke volgende stap het staatshoofd zal nemen. Is de tijd rijp voor een preformateur? Wordt de opdracht van de informateurs toch nog verlengd? Welke partijen worden weerhouden voor een volgende fase? Is er nog een kans op een meerderheid met de twee grootste partijen van hun gemeenschap, N-VA en PS?

(cdh)

Dat het in het duister tasten is over hoe de federale formatie nu verder moet, heeft veel te maken met de gebeurtenissen van de afgelopen week. Nauwelijks drie dagen nadat de informateurs hun gesprekken met de verschillende partijen hervat hadden na het kerstreces, lekte de nota van Coens en Bouchez, kersvers voorzitters van respectievelijk CD&V en MR, uit. De nota, die al snel een centrumrechts etiket kreeg, kon op bijval rekenen bij N-VA die de nota ‘realistischer’ vond dan de nota van ex-informateur Paul Magnette (PS).

Bij de Franstalige socialisten werd niet geheel onverwacht minder enthousiast gereageerd op de nota. Het meest opmerkelijke was de verdeelde reactie bij Open Vld. Terwijl de partij het woensdagavond had over “een weinig ambitieuze CD&V-nota”, vond Kamerlid Vincent Van Quickenborne de tekst een “goede basis” en een goede aanzet voor gesprekken. Bovendien leek er zware ruis te zitten op de relatie tussen Open Vld en N-VA, en meer bepaald de voorzitters Gwendolyn Rutten en Bart De Wever. Rutten zou haar telefoon niet opnemen en wilde niet ingaan op de uitnodiging om met de drie Vlaamse meerderheidspartijen te praten over de vorming van een mogelijk front, was de kritiek uit N-VA-hoek. CD&V bleef intussen aansturen op een coalitie met de N-VA.

Zaterdag verzekerde De Wever op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij dat de N-VA wel degelijk verantwoordelijkheid wil opnemen en deel wil uitmaken van een federale regering. Daarbij haalde hij zwaar uit naar zijn Open Vld-collega Rutten door te benadrukken dat N-VA niet tot een regering wil toetreden om partijtoppers minister of premier te laten worden. In één adem reikte hij de socialisten de hand door te pleiten voor een sterk sociaal beleid en de verhoging van de laagste pensioenen.

Open Vld reageerde geprikkeld. Rutten zei dat ze wel degelijk haar telefoon opneemt, maar dat ze het nut niet ziet van een Vlaams front. “Een front vormen doe je tegen iets”, vindt Rutten.

De liberalen willen alvast dat er maandag een volgende stap in de formatie gezet wordt, zo kon afgeleid worden uit de verklaringen van medeonderhandelaars Alexander De Croo (Open Vld) en MR-voorzitter Bouchez. Hij riep de andere partijen op de nieuwjaarsreceptie van de Franstalige liberalen op om zo snel mogelijk een regering te vormen als dam tegen de groei van het populisme. Hij zou maandag de koning adviseren een preformateur aan te duiden, stelde MR-minister Jean-Luc Crucke.

Maar gewezen sp.a-informateur Johan Vande Lanotte stelde zondag dat de uitnodiging van De Wever naar de socialisten niet genegeerd mag worden. Hij riep de informateurs op om een gesprek tussen PS en N-VA te faciliteren. Als dat niet lukt, is het dan zo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen