Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Nu al paniek over nieuw Club Brugge-stadion

Het nieuwe Club-stadion komt naast het huidige, vlak bij een woonwijk.Beeld Benny Proot

Er is nog geen steen gelegd, geen plan geschetst, maar toch wordt de vrees van Club Brugge mogelijk nu al werkelijkheid. Heel wat buurt- bewoners van Jan Breydel zien een nieuw stadion op Jan Breydel niet zitten.

"Het huidige stadion is op, oud, over. We zijn enorm trots dat het stadsbestuur durf heeft getoond en deze beslissing doordrukte." Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe was vrijdagmiddag opgelucht. Na een lijdensweg van veertien jaar was er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Het nieuwe stadion van de topclub komt op de huidige site van Jan Breydel, naast het huidige stadion.

De bouwplannen zorgen ook voor heel wat ongenoegen. Niet het minst bij de inwoners van Sint-Andries en meer specifiek die van de Lange Molenstraat. Daar vrezen ze dat de nieuwe voetbaltempel pal in hun achtertuin komt te liggen.

De Lange Molenstraat is een rustige woonwijk die grenst aan de terreinen en oefenvelden van Jan Breydel. Het huidige stadion staat evenwel op voldoende afstand. Een rondvraag in de buurt leert dat er na de verklaringen over de bouwplannen sprake is van paniek. "Als ze een nieuw stadion bouwen, waarom kan dat niet op de plaats waar het stadion nu al staat?", vraagt een van de bewoners zich af.

In De zevende dag werd Verhaeghe geconfronteerd met het mogelijke pijnpunt. Op de vraag of de bewoners van de woonwijk vanaf het seizoen 2022-2023 niet letterlijk in de schaduw van het stadion zullen leven, reageert de zakenman: "Geloof me vrij: ik heb zeer veel begrip voor het standpunt van die mensen. Ik snap ook dat er zeer veel vragen zijn. Het is aan ons en het stadsbestuur om antwoorden te bieden." Toch maakt Verhaeghe een kanttekening. "Heel wat mensen wisten dat ze naast een voetbalclub gingen wonen. Het is een beetje vergelijkbaar met mensen die bij een luchthaven gaan wonen. Maar dit is hét moment om het stadion in te bedden in de omgeving. De overlast zal in principe gehalveerd worden aangezien er nog maar één ploeg zal spelen. We reiken de buren de hand om er een positief verhaal van te maken."

Eerder werd al duidelijk dat rond het nieuw te bouwen stadion een 'groene buffer' komt. Als Club een omgevingsaanvraag indient, kan die aanvraag in theorie aangevochten worden. Navraag leert dat momenteel nog niemand die stappen overweegt zolang er geen gedetailleerde plannen op tafel liggen.