Direct naar artikelinhoud
Politiek

Ecolo roept andere partijen op niet op N-VA te wachten

Ecolo-co-voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane vanmiddag op de nieuwjaarsreceptie van hun partij.Beeld Belga

De Franstalige groenen van Ecolo nemen opnieuw N-VA onder vuur. De partij wil volgens de groenen enkel “het land vernietigen”. Wachten op N-VA heeft dan ook geen zin, zei co-voorzitter Jean-Marc Nollet op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. 

“Wie denkt dat de N-VA zichzelf zal uitsluiten, vergist zich”, aldus Nollet. Volgens hem zal de partij van Bart De Wever dat zelf nooit doen, aangezien de Vlaams-nationalisten volgens Ecolo maar één doel hebben: tijd rekken om “de boel te laten verrotten”. “Laten we de tijd niet in het voordeel spelen van zij die het land willen vernietigen”, aldus Nollet.

De val van de federale regering in december 2018, uitgelokt toen de N-VA uit de ploeg stapte uit onvrede met het VN-migratiepact, moet voor de andere partijen een duidelijke les zijn, zo zei Nollet nog. “Onthou die episode goed, en toon de N-VA niet gewoon uw andere wang. We weten waartoe ons dat leidt.” Wie nu toch nog de deur openlaat voor N-VA - lees: CD&V - draagt volgens Nollet “een zware verantwoordelijkheid”. 

En zelfs als N-VA in een regering wil stappen, zal dat zonder Ecolo zijn, zegt Nollet aan De Standaard. “De richting die wij uit willen met het land is fundamenteel verschillend van die waar N-VA naartoe wil. Zij willen het land splitsen, wij willen het net een toekomst geven. Zij zijn klimaatsceptici, wij willen net een grote omslag voor het milieu. En wij willen absoluut een sterke sociale zekerheid.” Hij benadrukte ook dat de Vlaamse groenen op dezelfde lijn zitten: “zij die ons kunnen verdelen, zijn nog niet geboren.”