Direct naar artikelinhoud
Ieper

Picanol zwaar getroffen door cyberaanval: hackers vragen losgeld

Het bedrijf Picanol is getroffen door een cyberaanval.Beeld Eric Flamand

De Ieperse weefmachineproducent Picanol en de afdelingen in China en Roemenië liggen stil door een cyberaanval. Ook morgen zal de productie niet opnieuw opstarten. De hackers vragen losgeld om de systemen weer vrij te geven, meldt communicatiedirecteur Frederic Dryhoel. 

en

Picanol heeft door de aanval geen toegang meer tot de eigen systemen. “Momenteel werken we met man en macht om te achterhalen waar de hackers een opening vonden in onze systemen”, zegt Dryhoel. “Daarbij krijgen we ook hulp van buitenaf. Toen het nieuws bekend geraakte, hebben er heel veel mensen gereageerd om te helpen.”

Toch zullen de problemen nog niet meteen van de baan zijn. Een groot deel van de fabriek is computergestuurd, waardoor een deel van de productie stil ligt. De productie zal morgen nog niet opnieuw opstarten. “Onze IT-systemen zijn nog te veel aangetast.”

Over de hacking zelf, kan Dryhoest niet veel zeggen. De politie werd intussen ingeschakeld, maar het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk wat de concrete eisen van de hackers zijn. Het bedrijf kreeg enkel een kort, cryptisch bericht dat de versleutelde gegevens pas zouden vrijgegeven worden als er losgeld werd betaald. Een concreet bedrag werd nog niet genoemd.