Noodtoestand afgekondigd op Chios wegens bosbranden

Op het Griekse eiland Chios is de noodtoestand afgekondigd. De aanleiding vormen de felle bosbranden in het zuidwesten van het eiland. Het blussen wordt bemoeilijkt door de strakke wind. Verschillende dorpen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Ook op andere plaatsen in Griekenland zijn er bosbranden veroorzaakt door de grote hitte en droogte.

De brand ontstond vanmorgen bij dageraad en wordt aangewakkerd door de hevige wind. Als gevolg daarvan kunnen blusvliegtuigen voorlopig niet opstijgen. Daardoor kan het vuur enkel vanop de grond en met blushelikopters bestreden worden. Over het eiland hangen grote rookwolken die op satelietbeelden te zien zijn en zelfs met het blote oog waarneembaar zijn tot op het 400 kilometer verder gelegen eiland Kreta.

De inwoners van de dorpen Lithi, Elata en Mesta zijn uit voorzorg geëvaceerd. Het vuur heeft al aanzienlijke schade aangericht aan de Pistacia lentisbomen op het eiland, de hars daarvan wordt gebruikt om mastiekgom te maken. Mastiekgom is een populair ingrediënt in de lokale keuken.

Ook andere eilanden in de Egeïsche Zee en plaatsen op het Griekse vasteland zijn de voorbije dagen getroffen door bosbranden. Vorige week was er onder meer nog een grote bosbrand nabij Heraklion op Kreta.

Meest gelezen