Informateurs Bouchez en Coens krijgen nog twee weken van de koning

© Photo News

De federale informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) blijven aan zet. Koning Filip heeft hun opdracht maandag verlengd, “met het oog op het verder verduidelijken van de verschillende standpunten”. Het gaat om de “uitgestoken hand” van N-VA richting de socialistische familie en naar het pleidooi om te streven naar een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens, dus met N-VA in de regering.

mtm

LEES OOK. MR-voorzitter “kwam bed niet uit voor minder dan regeringsvorming”, maar Vlaamse partijen willen nog niet (+)

Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez werden op 10 december het veld ingestuurd om “alle pistes te onderzoeken”. Eerst kwam het middenveld opnieuw aan zet met het oog op een “technische nota”. Na de kerstvakantie hervatten de politieke gesprekken, maar vorige week lekte een aantal punten uit de voorlopige nota van Coens en Bouchez op basis van die gesprekken uit. De partijvoorzitters van CD&V en MR lijken daarin terug te grijpen naar de centrumrechtse recepten van de regering-Michel, wat goed viel bij de N-VA maar bij de linkse partijen en Open VLD veel minder enthousiast zou zijn onthaald.

Het informateursduo wilde na vandaag graag preformatiegesprekken kunnen opstarten, maar dat was dus nog niet aan de orde. Afgelopen weekend bleek al dat het nog niet duidelijk was in welke richting de formatie zou gaan: richting ‘Vivaldi’, een paars-groene coalitie aangevuld met christendemocraten, of toch naar paars-geel, met N-VA? De twee krijgen nu dus twee weken extra de tijd van de koning. Op 28 januari ten laatste moeten ze hun conclusies voorleggen. Op 20 januari brengen ze en tussentijds verslag uit op het Paleis. Bedoeling is “de verschillende standpunten verder te verduidelijken”.

Na afloop van het bezoek aan de koning, dat opvallend veel tijd in beslag nam, verduidelijkte Coens die opdracht. “Het is de bedoeling om verder te verifiëren wat mogelijk is op basis van de recente verklaringen die zijn afgelegd”, klonk het. “Er zijn verklaringen van verschillende partijen die maken dat er wellicht een opening kan zijn tussen N-VA en de socialistische familie”.

Uitgestoken hand

De CD&V-voorzitter verwees naar de uitgestoken hand van de N-VA richting PS en SP.A afgelopen weekend op de nieuwjaarsreceptie van de partij, maar ook naar de verklaringen over de nood aan een regering met een meerderheid in beide taalgroepen. Het waren kopstukken van zijn eigen CD&V - Koen Geens en Hilde Crevits om er twee te noemen - die de voorbije dagen duidelijk maakten dat ze N-VA niet zomaar willen laten vallen om een “stabiele regering” in beide taalgemeenschappen op poten te kunnen brengen.

De piste om met N-VA in zee te gaan, bevat nog twee bijkomende moeilijkheden. Ten eerste heeft de PS al meer dan eens gezegd dat het onmogelijk is met de Vlaams-nationalisten samen te werken. Bovendien had diezelfde PS ook al laten verstaan dat ze niet zomaar de vorige “Zweedse regering” wil depanneren en liever ook zonder Open VLD zou willen doorgaan.

De afgelopen maanden lieten de liberalen van MR en Open VLD echter zelden een gelegenheid voorbij gaan om de goede familiale band in de verf te zetten. Zondag was er nog de nieuwjaarsreceptie van MR waarop verschillende Vlaamse liberalen prominent aanwezig waren. MR-voorzitter Bouchez liet maandag dan ook verstaan dat hij de Vlaamse liberalen niet lost. “Ik heb nog nooit een lid van de familie laten vallen, en ben niet van plan daar vandaag mee te beginnen”.

Dat zijn eigen partij vorige week leek aan te sturen op een ‘Vivaldi’, schoof Bouchez terzijde. “In ben informateur en mijn persoonlijke voorkeur telt niet. Ik sluit niemand a priori uit, maar zal conclusies trekken op basis van de situatie zoals die zich aandient. Zoals ik eerder al zei: niemand zal de coalitie krijgen van zijn dromen. Ik zal alle persoonlijke risico’s nemen als dat het land vooruit helpt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen