Direct naar artikelinhoud
Vliegtuigramp

Trudeau: ‘Zonder recente spanningen hadden slachtoffers crash Teheran nog geleefd’

De Canadese premier Justin Trudeau sprak op 12 januari bij een herdenkingsdienst in het Canadese Edmonton voor de slachtoffers van de vliegramp in Iran.Beeld REUTERS

Zonder de recente escalatie en spanningen in de regio hadden de passagiers die bij de ramp met de neergeschoten Oekraïense Boeing omkwamen nog geleefd. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau maandag gezegd.

De internationale gemeenschap is “heel erg duidelijk geweest over de nood aan een Iran zonder kernwapens”, maar ook over het “beheersen van de spanningen in de regio, die onder andere werden veroorzaakt door de acties van de Verenigde Staten”, verklaarde Trudeau tijdens een gesprek met de zender Global. “Indien de regio geen spanningen en een recente escalatie had gekend, hadden de Canadezen volgens mij op dit moment nog thuis bij hun families geweest”, voegde de Canadese premier er aan toe, daarmee verwijzend naar de 57 Canadezen die bij het drama om het leven kwamen.

Zaterdag erkende het Iraanse leger verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig. Alle 176 inzittenden kwamen daarbij om. De situatie in de regio is zeer gespannen sinds de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de VS op 3 januari en een Iraanse vergeldingsaanval tegen militaire steunpunten die ook door de Amerikanen gebruikt worden. Trudeau zei daarover nog dat hij “natuurlijk” graag verwittigd was geweest door Washington over de op handen zijnde drone-aanval waarbij Soleimani werd gedood. 

Nabestaanden zoeken steun bij elkaar tijdens een herdenkingsdienst op 12 januari, in Edmonton, Canada.Beeld AFP