© Photo News

Standard krijgt geen gelijk bij KBVB, beide clubs gestraft na gestaakte Waalse derby

Charleroi en Standard krijgen allebei nul punten na de gestaakte Waalse derby. Dat heeft de Buitengewone Kamer van de Voetbalbond beslist. Standard werd ook veroordeeld tot het spelen van twee matchen achter gesloten deuren, Charleroi krijgt één voorwaardelijke match achter gesloten deuren. Beide clubs moeten ook een boete van 5.000 euro betalen. Standard liet al weten in beroep te gaan.

dvd

De Rouches hadden nog een voorwaardelijke straf van één wedstrijd achter gesloten deuren staan, die nu werd omgezet in een effectieve straf na nieuwe onrusten. Daarnaast kreeg Standard er nog eens een extra wedstrijd achter gesloten deuren bovenop als toemaatje, waardoor de Luikenaars nu dus twee partijen voor een leeg stadion zullen moeten spelen. Dat overkwam Standard eerder dit seizoen ook al in de thuismatch tegen STVV.

Strijdpunt

In de Vurige Stede hadden ze echter vooral een strijdpunt gemaakt van de puntenverdeling na de Waalse derby. De roodhemden hebben de drie punten die de zege bij Charleroi zou opleveren (de match werd gestaakt bij een 1-3 voorsprong, nvdr) hard nodig om tot in Play-off 1 te raken. Vooral de Karolo’s komen ze als ‘winnaar’ naar voren. Lees hier hoe dat kan.

Standard liet meteen na de uitspraak weten in beroep te gaan. “Standard aanvaardt deze sanctie niet. De club zal alle juridische middelen aanwenden om deze beslissing aan te vechten. In eerste instantie zullen we naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) stappen. Indien nodig brengen we de zaak voor de burgerlijke rechtbank”, zei Ernes. “Het is toch vreemd dat er 24 uur na de zitting al een vonnis is. Dat doet vragen rijzen over de juridische correctheid.”

“Dit is onrechtvaardig”

Ook Pierre Locht, juridisch directeur van de Rouches, kon niet leven met de sanctie. “Het is onrechtvaardig en ongezien dat een club op een sportieve manier wordt gestraft voor het gedrag van zijn supporters. Het is niet de eerste keer in België dat een match stilgelegd wordt, maar het is wel de eerste keer dat daarvoor punten afgetrokken worden”, stelde Locht.

© BELGA

Sporting Charleroi daarentegen kon zich wel vinden in de sanctie. “Charleroi heeft altijd gezegd dat de club er geen juridische slijtageslag van wil maken”, aldus clubadvocaat Jean-Philippe Mayence. “Wij gaan dan ook niet in beroep. Dit is een heel sterk signaal naar de club en zijn supporters. Met deze sanctie maak je duidelijk dat er dingen moeten veranderen”, stelde Mayence. “Hoewel de match achter gesloten deuren met uitstel is, vind ik het een strenge sanctie voor een club die nog nooit eerder verantwoordelijk was voor de stillegging van een match. Dat beide clubs geen punten krijgen, stemt me tevreden. Zo schrijft het reglement het immers voor.”

“Jammer genoeg kunnen we minderheid van fans niet straffen”

“De commissie stelt jammer genoeg vast dat het geweld escaleert, maar dat het de minderheid van die zelfverklaarde supporters niet kan straffen”, verantwoordde commissievoorzitter Hubert Poncelet. “De commissie is zich goed bewust van de moeilijkheden die die minderheid veroorzaakt. Door hun gedrag berokkenen ze schade aan het voetbal en aan waarden als opvoeding, respect en fair play. De commissie kan niet toestaan dat die minderheid een obstakel vormt voor wat een gelegenheid tot ontspanning in een beveiligde omgeving moet zijn.”

“Alle clubs zijn verantwoordelijk voor wangedrag van hun supporters en kunnen dan ook disciplinair vervolgd worden, zelfs als ze geen fouten hebben gemaakt bij de organisatie van de match”, verwijst de commissie naar de UEFA-regels. “Standard, noch Charleroi kunnen dus ontsnappen aan hun verantwoordelijkheden ten opzichte van hun supporters, zelfs als ze beweren dat ze alle nodige maatregelen hebben genomen om de incidenten te vermijden.”

© Photo News

De partij in het Stade du Pays werd in de tweede helft tot twee keer toe tijdelijk stilgelegd, nadat supporters van Standard Charleroi-doelman Penneteau bekogelden met aanstekers en er ook bommetjes in zijn buurt ontploften. Gumienny floot de match na een korte pauze telkens opnieuw op gang, maar na twee derde wedstrijd gooiden supporters van de Carolo’s een drinkbeker naar Standard-doelman Hubert. Daarna ging er ook een bommetje in zijn doelgebied af. Gumienny was het beu en floot de wedstrijd definitief af.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL