Direct naar artikelinhoud
LibiëUpdate

Libië-overleg dreigt te mislukken, Haftar volgens Russen vertrokken uit Moskou

Mensen gaan in Tripoli de straat op om te demonstreren tegen Khalifa Haftar.Beeld AFP

De Libische krijgsheer Khalifa Haftar is vertrokken uit Moskou zonder een definitieve wapenstilstand te tekenen. Dit meldt het Russische persbureau Tass. De internationaal erkende regering in Tripoli heeft het akkoord wel getekend.

Haftar, wiens Libische Nationale Leger (LNA) een flink deel van Libië in handen heeft, kondigde in het weekeinde een voorlopig staakt het vuren af. Hij gaf daarmee gehoor aan een oproep van Rusland en Turkije, die proberen in de strijd te bemiddelen.

Het overleg in Moskou moest leiden tot een wapenstilstand voor onbepaalde tijd. Haftar, die vanuit het oostelijke Benghazi opereert, probeert al een klein jaar de hoofdstad Tripoli in te nemen. Op maandag maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bekend dat Fayez al-Serraj, die de regering in Tripoli leidt, wel het akkoord had getekend. Hierop was het wachten op de handtekening van Haftar, wiens LNA wordt gesteund door Moskou.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei toen dat Haftar tot dinsdagochtend de tijd had gevraagd om een besluit te nemen of hij akkoord ging. In de ochtend kwam echter het bericht dat hij uit Moskou was vertrokken. Het LNA zei op zijn website dat het “gereed en vastberaden” is om de overwinning te boeken. Dit duidt er mogelijk op dat Haftar de strijd wil voortzetten. Een andere website die banden heeft met de strijdgroep, zei dat de krijgsheer niet zou tekenen.

Hoge prijs

Volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax weigerde Haftar zijn handtekening te zetten, omdat in het akkoord geen deadline wordt genoemd voor ontbinding van het regeringsleger. Libië verkeert al in chaos sinds de burgeroorlog van 2011, toen Moammar Kadhafi werd afgezet. Haftar wil Tripoli innemen om een einde te maken aan de strijd. Turkije en andere landen in de regio steunen echter de regering van Serraj.

De weigering van Haftar bemoeilijkt de diplomatieke pogingen om de situatie in Libië te stabiliseren. De Duitse bondskanselier Merkel stelde voor een Libië-top te houden met de leiders van Rusland, Turkije en Italië. Vanwege de instabiliteit en strijd in Libië kampt Italië met een stortvloed aan migranten die proberen Europa binnen te komen.

EU-president Charles Michel waarschuwde maandag dat als de strijd in Libië niet luwt, de EU een hoge prijs zou betalen. Volgens Michel zullen opnieuw honderdduizenden migranten het land ontvluchten richting Europa. Ook zou de kans toenemen op terreuraanslagen in Afrika en de EU. Michel zei dat de EU eensgezind moet optreden bij internationale crises zoals de strijd in Libië.